Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Lipödem (behandling med fettsugning)

Lipödem är en kronisk störning i fettvävnaden och är med största sannolikhet ärftlig, men genen är inte definierad än. Lipödem drabbar i stort sett endast kvinnor och vid sjukdomens utbrott ökar kroppens fettceller i storlek och personen ökar då i omfång framförallt över, höfter, lår och skinkor.

Symptom vid Lipödem

Ofta debuterar sjukdomen hos kvinnor i samband med ”hormonstormar”. Första symtomen kan ses vid pubertet. Ett symtom kan vara att man märker att man plötsligt samlar på sig fett över t.ex. vaderna och man har svårt att komma i stövlar etc. Andra debuterar efter en graviditet. Först när man samlat på sig tydligare mängder fett brukar man fundera på diagnosen.

Typiska symtom är tyngdkänsla i ben eller armar. Smärta i fettet hör till bilden. Ofta är man öm redan vid lättare tryck mot huden/fettväven. Många patienter besväras av att de lätt får blåmärken.

Lipödem diagnostiseras ofta som fetma trots att det finns många tydliga tecken som skiljer lipödem från frisk fettvävnad. Lipödem förväxlas ibland med lymfödem, men skiljer sig såtillvida att lipödem är symmetriskt utbrett på kroppens båda sidor. Vid ett lymfödem har man en ökad mängd lymfvätska i vävnaden.

Många patienter med lipödem lider väldigt av sin sjukdom och har funktionella problem i vardagen p.g.a. av sjukdomen. Med fettsugning lindrar man besvären då man reducerar mängden fettceller. De allra flesta patienter känner en ökad livskvalitet efter operationen.

Behandling av Lipödem

Lipödem är en kronisk sjukdom. Det första steget i behandlingen är viktkontroll eller viktreduktion. Många upplever att det är nästan omöjligt att minska i vikt men så är inte fallet. Ibland ses samtidigt problem med sköldkörteln. Detta kan bidra till svårighet att minska i vikt. Nästa bit i behandlingen är att bära kompressionsplagg. Dessa kan lindra tyngdkänslan, minska inlagring av fett, bibehålla formen på ett ben eller arm.

Genom en fettsugning av de drabbade områdena kan en stor del av fettcellerna avlägsnas och problemen lindras. Smärtan i vävnaden minskar eller försvinner. Tyngdkänslan brukar försvinna om man tar bort stora mängder fett. Felställning i knän kan förbättras. Första steget är dock alltid traditionell viktkontroll och viktminskning, i kombination med kompressionsbehandling innan en eller flera sessioner av fettsugning kan genomföras.

Inför en fettsugning

Fettsugning av lipödem är en behandling som ska planeras noga. Först ska man ha kommit igång med viktkontroll och helst även en viktreduktion. Det är även av största vikt att man har en fungerande kompression och vi rekommenderar även att man som patient har tillgång till sjukgymnast eller lymfterapeut som kan hjälpa till under och efter behandlingen. Den extremitet som ska opereras ska mätas in för att kunna dokumentera volymsförändringen. Vi kan då också planera kompressionsplagg som ska bäras efter operationen.

Efter en fettsugning

Fettsugning vid lipödem skiljer sig från fettsugning vid borttagande av mer vanliga fettdepåer. Fettsugningen är ofta mer omfattande i volym och djup. Många patienter har stora depåer och kommer att behöva fettsugas upprepade gånger. Man vill då maximera den fettsugna volymen. Vi planerar att ta drygt 4 liter fett på gång. Många patienter insisterar på att man ska ta bort större volym men det innebär stora påfrestningar på kroppen.

När din fettsugning är avslutad vilar du ut på ett av våra uppvakningsrum. Vi planerar att man stannar 1 natt på kliniken och sedan 2-3 nätter på hotell i närheten. Du har fått en stadig gördel som är till för att förhindra svullnad. Denna skall sitta på ca 3 dagar. På dag 3 tas förbandet bort och såren kontrolleras. Förbanden byts och ett förband som får sitta i en vecka sätts på. Efter en vecka kommer man på återbesök. Sårkontroll och mätning görs liksom kontroll av kompressions strumpor.

Kompressionsplaggen ska bäras dygnet runt under 6 månader. Efter detta får man göra en individuell bedömning. Målet är att man ska ha uppnått en minskning av smärta, tyngdkänsla och att man fått en förbättrad och mer proportionerlig arm eller ben. I de fall man behöver gå vidare med fler fettsugningar så planeras dessa in efter ca 6 månader. Man ska inte göra fettsugningar oftare än var 6 månad. Risken med stora operationer är att man kan drabbas av proppbildningar i blodkärlen.

Fettsugning av lipödem är en omfattande behandling. Den är kostsam , framför allt om man måste genomgå flera fettsugningar. Man ska räkna med att vara sjukskriven ca 4 veckor efter en behandling.

Behandling av Lipödem på Art Clinic

Art Clinic är idag en av Sveriges största privata kliniker inom estetisk plastikkirurgi och en av de kliniker som utför flest fettsugningar i landet och där inräknar vi även Lipödem-patienter. Våra plastikkirurger har en gedigen erfarenhet inom sitt specialistområde och utformar din behandling efter dina individuella förutsättningar. I dagsläget erbjuds dock lipödembehandling med fettsugning endast på Art Clinic i Uppsala.

Fettsugning av Lipödem – En dag hos plastikkirurgerna på Art Clinic i Uppsala.
Läs hela reportaget från LYMFAN, 2018

Läs mer om Lipödem på Svenska Ödemförbundets hemsida här.

Varmt välkommen till oss på Art Clinic!

Vill du veta mer om våra finansieringslösningar?

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Maria

Plastikkirurgi

”Jag har opererats i Uppsala och kände mig så trygg, blev så väl omhändertagen, och att kunna ringa och rådfråga efter att jag kommit hem kändes så skönt. Dessutom ett fantastiskt resultat efter operation. Vilket härligt superteam allt från receptionist, telefonist, sjuksköterska och kirurg. Rekommenderar er varmt!”

Helene

plastikkirurgi

”Opererat mig vid flera tillfällen hos er nu, både i Göteborg & nu senast i Uppsala. Känt mig trygg och omhändertagen från första mötet och rakt igenom hela processen. Varm, proffsig, lyhörd och otroligt kunnig personal.”

Nyheter

Framtidens plastikkirurgi etableras på Sophiahemmet Sjukhus

2020-03-06

Med en bekräftad ackreditering meddelar Art Clinic att man i februari månad öppnade en klinik på Sophiahemmet Sjukhus och blir därmed en del av Sophiahemmets högkvalitativa vårdutbud.

P4 Jönköping på besök

2020-03-02

Reportern Felix Pettersson, P4 Jönköping fick följa med vår plastikkirurg Dr. Karl Bremer under en operationsdag. Intervjun avhandlar frågor som berör vanliga tankar och fördomar kring plastikkirurgin.

Event i Uppsala 7/11

2019-10-08

Varmt välkommen till en afton full av inspiration inom området ”Lyft fram ditt bästa jag”.
Chans att vinna fina priser bland annat en injektionsbehandling till ett värde av 10 800kr.

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter