Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Fettsugning

Fettsugning är ett alternativ för friska personer som vill bli av med lokala fettansamlingar. Den här typen av fettdepåer är oftast svåra att få bort via motion eller träning och oftast är dina fettdepåer är ett resultat av genetiska och hormonella faktorer. Här kan fettsugning vara till hjälp.

Operationen ger goda och permanenta resultat och lämnar endast minimala nästan osynliga ärr efter sig. Områden speciellt lämpade för fettsugning är: ridbyxlår, mage, höfter (flanker), midja, haka, insida knä, bröst (män), ben. En fettsugning handlar om att forma eller skulptera en kropp och dess former. Fettsugning är dock ingen bantningsmetod och lämpar sig inte för den som bara är på jakt efter att bli av med överskottskilon.

På Art Clinic erbjuder vi ett flertal olika fettsugningsmetoder som ex. fettsugning med Body Jet och Body Tite.

Läs mer om de olika metoderna inom kategorin fettsugning.

Hur går en fettsugning till?

En fettsugning utförs i lokalbedövning eller narkos, tillsammans med avslappnande medel. Vid en fettsugning avlägsnas enbart fettvävnad och inte överliggande hud. Patienter som har mycket överskottshud (ex. efter en graviditet) bör diskutera om en bukplastik kan vara ett bättre alternativ. I vissa fall rekommenderar våra plastikkirurger att man kombinerar en bukplastik med en fettsugning. Man lägger små snitt i hudveck, dessa snitt är ca 5 mm och lämnar helt obetydliga ärr, man sprutar sedan in koksaltslösning blandad med lokalbedövning för att spränga fettcellerna. En tunn kanyl förs in genom snittet, kanylen har oftast en slang kopplat till en motor som skapar ett undertryck (vid vissa tillfällen använder man sig enbart av en handspruta och inte det maskinella suget). Med kanylen suger man sedan ut lämpliga delar av fettöverskottet. Så går en fettsugning till.

Vanligaste områden för fettsugning

Olika områden av kroppen lämpar sig olika bra för fettsugning och nedanför förklarar vi några av de vanligaste områdena som vi behandlar med liposkulptur/fettsugning.

Fettsugning av mage
Området som är mest tacksamt att fettsuga är nedre del av magpartiet d.v.s. från naveln och neråt. Huden drar sig som regel samman väldigt fint även om det i början skulle föreligga ett litet hudöverskott, detta gäller även hud med sträckmärken efter graviditet. Hur platt en mage kan bli efter en fettsugning är väldigt individuellt och måste diskuteras med operatören/kirurgen. Området över naveln är något svårare att behandla då fettet här är fastare och något besvärligare att avlägsna, men med vår samlade erfarenhet så vet vi att resultaten även här är goda. Generellt är alltid en stor volymreduktion möjlig, är det behov för att ta bort en större volym av fett så vill man i synnerhet i sittande ställning kunna se att huden kan bli veckad. Föreligger ett större hudöverskott kan en bukplastiksoperation samtidigt eller någon tid efter fettsugning vara nödvändig för att uppnå bästa möjliga resultat.

Fettsugning av höfter
Detta område ägnar sig i regel mycket bra för fettsugning. Det är det traditionella ”lovehandles” området där kvinnor ofta är missnöjda med sina höga höfter och saknaden av uttalad midja. Män upplever att det hänger fett över byxlinningen. Hudöverskott är ett sällsynt problem i detta område vid fettsugning.

Fettsugning av ridbyxlår
Är beteckningen på fettansamlingar på utsidan överst på låren. Detta är ett av de mest vanliga och populäraste områdena för fettsugning hos kvinnor. Detta var det klassiska området som först blev behandlat med fettsugning och har fortsatt att vara det område som tillsammans med nedre del av magen lämpar sig allra bäst för fettsugning. Vid stora volymer i kombination med tunga hängande ridbyxlår så kan det vara svårt att ta bort allt, förbättringen som uppnås är ändå så stor att de flesta blir mycket nöjda efter fettsugning. Vid mindre fettansamlingar i detta område så kan man i princip närmast forma resultatet efter ens eget önskemål. Många kvinnor är plågade av ojämnheter och celluliter, som regel måste man säga att det är svårt att bli kvitt detta problem. Oftast ser man en förbättring efter behandlingen. Läs mer om cellulitbehandling med LPG under Icke kirurgiska behandlingar.

Fettsugning av insida lår
Många kvinnor plågas av för mycket fett på övre del av lårens insida. Området anses generellt att vara ömtåligt och man bör behandla det med stor försiktighet.
Huden har här ofta sämre förmåga att dra ihop sig, speciellt hos kvinnor som har en tendens till slapp och lös hud i detta område. Patienter med en god elasticitet i huden kan man emellertid också här uppnå ett tillfredställande resultat efter fettsugning med korrekt teknik.

Fettsugning av insida knä
Fettdepåer på insidan av knän är faktiskt ett vanligt problem. För mycket fett i detta område ger lätt ett intryck av “tjocka knän” och raka lår nedanför kjolkanten. Ett vackert lår är smalare ner mot knäet även en justering av mindre volym ger önskat resultat. Området lämpar sig för fettsugning / liposkulptur och resultaten är goda. Hudöverskott är även här aldrig ett problem.

Fettsugning av vader/ankel
Detta är ett av de mer svårbehandlade områdena för behandling med fettsugning / liposkulptur. Det är viktigt att här värdera hur mycket av problemet som beror på fett och hur mycket som eventuellt är muskulatur. Tendensen till svullnad efter behandlingen är större i detta område än på andra ställen på kroppen, den har också en tendens till att sitta kvar under en längre period än vanligt. Nedsatt känsel i det behandlade området efter en fettsugning är vanligt men försvinner efter en tid. En del patienter är emellertid ägnade för fettsugning av vader/ankel regionen och med en noggrann värdering av patientens individuella förutsättningar så kan man även här visa till goda resultat efter fettsugning.

Fettsugning av haka
Fettansamlingar under hakan (dubbelhaka) är ganska vanliga både hos slanka och överviktiga personer. Fettsugning är i detta område oftast väldigt tacksamt då huden i regel drar sig samman och ger en mer tilltalande ansiktsprofil. Patienter som har mycket lös hud på halsen bör fettsugning eventuellt kombineras med halslyft/ansiktslyftning för att ge ett mer tillfredställande resultat efter fettsugning.

Fettsugning av rygg
På den mittersta del av ryggen blir det hos vissa kvinnor hängande ”valkar” under bh-kanten. Området kan behandlas med fettsugning men en helhetsvärdering av hur mycket fett som föreligger i området är nödvändig.

Fettsugning av bröst (män)
Fettsugning / Liposkulptur av ”bröst” är ett av de vanligaste områdena för män. Fördelen med fettsugning i detta fall är att man undviker generande ärr och att risken för konturförändringar, ojämnheter är väldigt liten. Hudöverskott är sällan ett problem, emellertid består brösten förutom av fettvävnad även av körtelvävnad. Har man en stor del körtelvävnad bör detta avlägsnas samtidigt eller vid ett senare tillfälle för att uppnå bästa resultat. Fettsugning av kvinnliga bröst är relativt ovanligt, detta kan ibland vara aktuellt där små valkar eller fettansamlingar föreligger (efter det att patienten genomgått en bröstförminskande operation.)

Fettsugning av andra områden
Fettsugning kan man i princip utföra på alla områden på kroppen där det finns lokala fettdepåer. De områden som vi här ovan har nämnt är de vanligast förekommande vid fettsugning. Överarmar kan fettsugas, rumpan ”skinkorna” anses som ett mycket svårt område och ägnar sig inte så bra till fettsugning, fettsvulster (lipomer) kan även fettsugas.

Efter en fettsugning

När din fettsugning är avslutad vilar du ut på ett av våra uppvakningsrum, du får en stadig gördel som är till för att förhindra svullnad. Du är i god form direkt efter ingreppet och en fettsugning tar från cirka en till tre timmar. De flesta patienterna kan gå hem samma dag (vid större fettsugningar/bukplastik övernattar man på kliniken). Klinikens sjuksköterskor tar hand om dig och serverar efter en stunds vila någonting att äta och dricka. Det är inte nödvändigt med sängläge efter en fettsugning tvärtom så är det en fördel att man är lite i rörelse efter ingreppet, kraftigare ansträngningar bör man undvika den första veckan. Måttlig smärta kan kännas i operationsområdet efter en fettsugning. De flesta patienterna är tillbaka på arbetet redan efter en vecka, vid större behandlingar och hos patienter som har ett tyngre arbete kan en – två veckors ledighet vara nödvändigt. Efter ca fyra veckor kan man motionera som vanligt igen.

Resultat efter din fettsugning

Fettsugning är en omfattande operation. Stora volymer fett kan tas bort genom små hål. Det blir dock alltid mer eller mindre ärrbildning i samband med en operation och det gäller även fettsugning där ärren blir s.k. ärrsträngar. Dessa strängar kan vara mycket diskreta men ändå ge upphov till ojämnheter. För att undvika ojämnheter är kompressionsplagget viktigt efter operationen. Detta ska ge dig ett bra stöd under din läkning men eventuellt måste du komplettera det plagg som du erhåller vid operationen med ett extra. Massage är också att rekommendera. Man kan också införskaffa en enklare massageapparat på ett varuhus eller en butik som säljer diversevaror. Det som dock är viktigast för att nå ett så bra resultat som möjligt är att gå ner något kilo i vikt månaderna efter en fettsugning. Motsatsen visar sig tydligt i resultatet: Går man upp i vikt tidigt efter en fettsugning så blir det onödiga ojämnheter.

Fettsugning på Art Clinic

Art Clinic är idag en av Sveriges största privata kliniker inom estetisk plastikkirurgi och en av de kliniker som utför flest fettsugningar i landet. Våra plastikkirurger har samtliga en gedigen erfarenhet inom sitt specialistområde och utformar din behandling efter dina individuella förutsättningar.

För mer informationen eller för att boka en första kostnadsfri konsultation hos en av våra legitimerade sjuksköterskor kontakta Art Clinic på din ort.

Vi önskar dig varmt välkommen till oss på Art Clinic.

Vill du veta mer om våra finansieringslösningar?

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Maria

Plastikkirurgi

”Jag har opererats i Uppsala och kände mig så trygg, blev så väl omhändertagen, och att kunna ringa och rådfråga efter att jag kommit hem kändes så skönt. Dessutom ett fantastiskt resultat efter operation. Vilket härligt superteam allt från receptionist, telefonist, sjuksköterska och kirurg. Rekommenderar er varmt!”

Helene

plastikkirurgi

”Opererat mig vid flera tillfällen hos er nu, både i Göteborg & nu senast i Uppsala. Känt mig trygg och omhändertagen från första mötet och rakt igenom hela processen. Varm, proffsig, lyhörd och otroligt kunnig personal.”

Nyheter

Framtidens plastikkirurgi etableras på Sophiahemmet Sjukhus

2020-03-06

Med en bekräftad ackreditering meddelar Art Clinic att man i februari månad öppnade en klinik på Sophiahemmet Sjukhus och blir därmed en del av Sophiahemmets högkvalitativa vårdutbud.

P4 Jönköping på besök

2020-03-02

Reportern Felix Pettersson, P4 Jönköping fick följa med vår plastikkirurg Dr. Karl Bremer under en operationsdag. Intervjun avhandlar frågor som berör vanliga tankar och fördomar kring plastikkirurgin.

Event i Uppsala 7/11

2019-10-08

Varmt välkommen till en afton full av inspiration inom området ”Lyft fram ditt bästa jag”.
Chans att vinna fina priser bland annat en injektionsbehandling till ett värde av 10 800kr.

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter