Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Bröstförstoring med implantat

Bröstförstoring med bröstimplantat är ett av de mest populära och vanligaste ingreppen som vi utför på Art Clinic. Våra plastikkirurger har samtliga lång erfarenhet inom området och vi erbjuder endast marknadens bästa och säkraste implantat. Anledningen till att man vill göra en bröstförstoring kan vara att brösten är naturligt små, eller att man upplever att brösten blivit ”tomma” efter en graviditet eller viktnedgång. Antalet patienter som genomför en bröstförstoring ökar för varje år och vi på Art Clinic arbetar kontinuerligt med att förbättra och förfina våra tekniker för att uppnå ett så bra och naturligt resultat som möjligt.

Inför en bröstförstoring med implantat

Vi på Art Clinic vill hjälpa dig som är intresserad av en bröstförstoring med implantat/ protes att fatta rätt beslut inför din operation. Därför försöker vi lyfta så mycket information som möjligt om bröstförstoringar med implantat/ protes på vår hemsida så att du som patient kan fatta ett välgrundat beslut.

Informationen är framtagen för att ge svar på vanliga frågor och funderingar om en bröstförstoring och hur operationen går till.

Inför en konsultation med en av våra specialistläkare i plastikkirurgi är det en fördel om du är förberedd och har satt dig in i alla frågor som kan komma upp samt funderat och skrivit ner dina egna frågor och funderingar kring din bröstförstoring.

Bröstens form

Brösten består av mjölkkanaler och mjölkkörtlar omgivna av fettvävnad, som ger deras form och bestämmer hur de känns vid beröring.

Under brösten sitter bröstmuskeln. Faktorer som graviditet, (när mjölkkörtlarna förstoras tillfälligt) snabb viktminskning och gravitationens påverkan bidrar till att tänja ut huden, vilket kan orsaka att brösten börjar hänga eller blir slappa.

Implantatstorlek

Generellt sett är det så, att ju större kupstorlek som efterfrågas, desto större implantat (mäts i kubikcentimeter eller millimeter) kommer kirurgen att överväga. Kirurgen undersöker också den befintliga vävnaden för att bedöma om det finns tillräckligt för att täcka implantatet på ett naturligt sätt. Väljer man ett implantat som är för stort för den befintliga vävnaden, kan läkaren varna för att implantatets kanter kan kännas eller synas efter operationen. Det kan t.o.m. orsaka komplikation under operationen. Dessutom kan för stora bröstimplantat påskynda gravitationens effekt och leda till att bysten börjar hänga eller blir slapp tidigare.

Ytstruktur

Det finns runda och anatomiska (droppformade) implantat med texturerad eller slät yta. Den texturerade ytan skapades för att ge implantatet en porös eller skrovlig gränssnittyta mot kroppens kollagen och för att implantatet skall läka in bättre.

Implantatet kan placeras antingen delvis under bröstmuskeln (submuskulärt) eller framför muskeln och under mjölkkörtlarna (subglandulärt). För- och nackdelar med olika placeringar av implantatet skall diskuteras med kirurgen. En submuskulär placering kan minska risken för att dina implantat kan kännas genom huden, och det kan också minska risken för ärrvävnad förhårdnad runt dina implantat. Submuskulär placering minskar också risken för häng och avlastar tyngden från implantaten. Det gör det också enklare att undersöka dina bröst vid en mammografi. Nackdelar med detta placeringsval kan vara en längre operations- och återhämtningstid.

Subglandulär placering kan göra din förstoringsoperation kortare och reducera din återhämtningsperiod. En möjlig nackdel kan vara att implantatets kanter kan synas tydligare under din hud. En mammografi undersökning kan också vara svårare när dina implantat är placerade subglandulärt.

På din konsultation med doktorn samtalar ni igenom de olika placeringsalternativen relaterat till dina individuella behov i syfte att göra ett val som passar dig.

Incisionsplats
För- och nackdelar med olika ställen att göra incisionen på diskuteras med kirurgen innan din operation. De tre vanligaste områdena att lägga snittet i är:

  • Vecket under bröstet (inframammärt)
  • Vårtgården (periareolärt)
  • Armhålan (axillärt)

Om incisionen görs i armhålan kan kirurgen använda en kamerasond tillsammans med andra minimalt påverkande instrument för att skapa en ficka för implantatet. En fjärde incisionsplats, via naveln (umbilicus) med hjälp av endoskopiteknik har inte studerats och rekommenderas därför inte.

Inframammärt: Detta snitt är mindre dolt än det runt vårtgården, och är förknippat med mindre svårigheter vid amning än det som läggs runt vårtgården.

Periaroelärt: Detta snittet syns minst, men är förknippat med större svårigheter att amma jämfört med andra incisionsplatser.

Axillärt: Detta snitt är mindre dolt än det runt vårtgården, och är förknippat med mindre svårigheter vid amning än det som läggs runt vårtgården.

Ärren efter bröstförstoring bekymrar många patienter. Generellt kan sägas att de läker mycket bra och blir i de allra flesta fall mycket diskreta oavsett vilken metod man väljer. Med modern teknik kan man räkna ut hur bröstet förändras efter en förstoring och därmed placera snittet så diskret som möjligt.

Bröstkonsultation med 3D-simulering

Med hjälp av modern teknologi får du se exempel på hur resultatet skulle kunna bli på just dig efter en bröstförstoring, innan du genomgått operationen. 3D-simuleringsteknologin har utvecklats starkt de senaste åren och har blivit ett ovärderligt hjälpmedel för att underlätta kommunikationen mellan dig och din plastikkirurg. Vi erbjuder möjligheten att se ditt förväntade resultat i 3D på alla Art Clinic´s kliniker.

Läs mer om 3D SIMULERING VID DIN KONSULTATION

Saker att tänka på inför en bröstförstoring med implantat

Att leva med bröstimplantat

Oavsett om du genomgår förstoring eller en rekonstruktion ska du vara medveten om att en bröstförstoring kanske inte är ett engångsingrepp. Ytterligare besök till läkaren kommer antagligen att behövas, och ytterligare operation(er) kan behövas under den opererades livstid.

Många av de förändringar som patientens bröst genomgår efter en implantation är oåterkalleliga (kan inte göras ogjorda). Om en patient vid ett senare tillfälle bestämmer sig för att ta ut sitt/sina implantat, kan man bli gropig, rynkig eller få andra kosmetiska förändringar på brösten. Bröstimplantat kan påverka patientens förmåga att producera tillräckligt med mjölk vid amning vilket dock är ytterst sällsynt. Bröstimplantat motverkar inte att patientens bröst börjar hänga efter en graviditet. Rutinmässig mammografi kan vara svårare att genomföra med bröstimplantat, och en patient kan komma att behöva ytterligare undersökningar.

Mammografi

Du kan eventuellt behöva genomgå mammografi före operationen och ytterligare en gång sex till tolv månader efter din operation, din läkare informerar dig om vad som gäller inför din operation.
Kontinuerlig undersökning – Du bör själv undersöka ditt implanterade bröst varje månad. För att kunna göra det bra ska du be din kirurg om hjälp med att känna skillnad på implantatet och bröstvävnad. Nya knutor eller misstänkta svullnader (ömma) skall undersökas med biopsi. Om biopsi utförs måste man vara försiktig så att implantatet inte punkteras.

Operation och narkos

Bröstförstoringar utförs vanligen under dagkirurgi, med det menar man att du ankommer kliniken på morgonen och lämnar sedan kliniken för att resa hem på eftermiddag/ kväll. Narkos används vanligtvis, men det är även möjligt att utföra operationen i lokalbedövning tillsammans med avslappnande medel.

Själva ingreppet tar vanligen ca. 35 – 60 minuter. Kirurgen lägger ett snitt och skapar en ficka för implantatet. Implantatet placeras i fickan och läggs på plats. Avslutningsvis stänger man snittet, vanligen med stygn.

Du vilar sedan ut på vår postoperativa avdelning (uppvaket) under övervakning av våra intensivvårdsutbildade (IVA) sjuksköterskor, och reser sedan hem efter några timmars vila.

Eftervård

Du kommer antagligen att känna dig trött och öm ett antal dagar efter operationen, brösten kan bli svullna och känsliga för beröring under en tid efter din operation. Du kan också känna att det stramar i brösten medan din hud anpassar sig till den nya bröststorleken. Efteråt får du använda en särskild postoperativ bh, tryckförband eller ”sport-bh” för att få extra stöd och positionering under läkningen, kliniken ombesörjer en lämplig stöd Bh till dig som du får med dig hem på operationsdagen. Önskar du en extra stöd-BH finns det att köpa på kliniken.

Utifrån vad din läkare har rekommenderat dig kommer du antagligen att kunna återgå till ditt arbete inom några dagar upp till två veckor efter din operation, beroende på sysselsättning.

Att välja kirurg

Det viktigaste är att kirurgen regelbundet och framgångsrikt utför de ingrepp som du söker för samt att han har en relevant utbildning inom sin specialitet d.v.s. Specialist i Plastikkirurgi. Var uppmärksam på fraser som ”estetisk kirurg” eller ”Specialist bröstförstoring ”, låt inte den här typen av självutnämnda titlar vilseleda dig som patient. Antingen är kirurgen plastikkirurg och har ett specialistgodkännande inom plastikkirurgi eller inte.

Hos oss på Art Clinic är det ett krav och en självklarhet att alla kirurger skall ha relevant utbildning inom sin specialitet samt flerårig dokumenterad erfarenhet. Besök VÅRA LÄKARE & KIRURGER för att läsa mer om våra plastikkirurger och deras tidigare erfarenheter.

Det går också bra att kontakta socialstyrelsen på telefon nr: 08-7869930 mellan kl. 13.00-15.00 för att kontrollera en doktorns utbildning.

Vem är lämpad för en bröstförstoring?

Ingreppet utförs för att öka storleken samt för att justera kroppens proportioner. Art Clinic rekommenderar att en bröstförstoring med implantat enbart utförs på kvinnor över 18 år då tillväxten i allmänhet är avslutad. För många kvinnor förutsätter ett själsligt välbefinnande att man är nöjd med sin kropp. Även om det är långt ifrån alla som förstår varför någon väljer att göra en bröstförstoring så har detta ingrepp resulterat i en stor personlig tillfredsställelse för tusentals kvinnor. Bröstförstoring kan övervägas av en kvinna av personliga skäl som:

  • Förstoring av brösten för att skapa en proportionerligare kropp
  • Återskapa och förstora bröst som har förlorat sin form och volym p.g.a. amning eller viktminskning
  • Skapa en balans mellan bröst som skiljer sig i storlek eller form

Dina skäl är väldigt personliga och dina val rörande en bröstförstoring skall göras av dig och din läkare baserat på dina personliga behov, önskningar och förväntningar. Idag finns det många valmöjligheter för kvinnor som finner att bröstförstoring är det rätta för dem. Den här informationen är framtagen för att hjälpa dig att förstå mer om din bröstförstoring och alla de valmöjligheter du har. Den är inte tänkt att ersätta några diskussioner emellan dig och din läkare. Det kan vara bra att prata med familj och vänner för att få hjälp att fatta ett beslut.

Vi råder dig att inte ta några förhastade beslut, läs informationen noggrant och förbered dig på bästa sätt inför konsultationen med läkaren. Skriv gärna ner dina frågor till läkaren och ta med dom på konsultationen. (Det är viktigt att du läst och tänkt över denna information innan du bestämmer dig för om du skall genomgå en bröstförstorande operation.)

Anledningar till nekad bröstförstoring

  • Befintlig bröstcancer utan korrekt behandling
  • En aktiv infektion någonstans i kroppen
  • En pågående graviditet eller amningsperiod

Vilka komplikationer kan uppstå med implantat?

Alla kirurgiska ingrepp kan medföra komplikationer såsom effekter av narkosen, infektioner, svullnader, rodnad, blödningar och smärta. Dessutom finns det komplikationer specifika för bröstimplantat såsom:

Ruptur

En implantatruptur (dvs att silikonhöljet på implantatet får en spricka) kan uppstå under de första månaderna efter implantationen eller efter flera år.

Kapselkontraktur

Ärrvävnaden eller kapseln som normalt bildas runt implantatet kan strama åt och klämma åt implantatet, detta kallas för kapselkontraktur.

Infektion

Infektioner kan förekomma efter all slags kirurgi.

Hematom/ Serom

Ansamling av blod eller blodserum i en kroppshålighet som kan bidra till infektion och kapselkontarktur. Svullnad, smärta och blåmärken kan uppkomma.

Känslighet i bröstvårta och bröst

Känsligheten i bröstvårtan och i bröstet kan öka eller minska efter en bröstförstoring.

Amning

Efter en bröstoperation med bröstimplantat är det vanligen fullt möjligt att amma.

Deformering av bröstväggen

Implantatets tryck kan göra att bröstvävnaden tunnas ut och krymper.

Bindvävssjukdomar

Farhågorna kring kopplingen mellan bröstimplantat och utvecklandet av autoimmuna sjukdomar eller bindvävssjukdomar, som lupus, sklerodermi eller reumatisk artrit, väcktes efter rapporter i litteraturen om några få fall hos kvinnor med implantat. En genomgång av flera epidemiologiska studier av kvinnor med och utan implantat visar att dessa sjukdomar inte är vanligare hos kvinnor med implantat än hos kvinnor utan implantat. Det finns dock kvinnor med implantat som tror att deras implantat gett dem bindvävssjukdom.

Cancer

Publicerade studier visar att bröstcancer inte är vanligare hos kvinnor med implantat än hos kvinnor utan implantat.

BIA-ALCL

BIA-ALCL är ett sjukdomstillstånd som kan uppstå hos personer med bröstimplantat flera år efter operationen. Det rör sig inte om bröstcancer, utan en typ av lymfom, tumörer i immunsystemet. ALCL är mycket ovanligt och inträffar över tiden, enligt aktuell statistik, endast hos ca 1:50 000 av dem som har bröstimplantat. Samma sjukdomstillstånd kan inträffa till följd av andra kroppsimplantat såsom tandimplantat och ledproteser.

Effekter i andra generationen

Farhågor har väckts angående möjliga skadliga effekter på barn till mödrar med implantat. Institute of Medicines rapport konstaterande att det inte finns några effekter i andra generationen på barn till mödrar med implantat.

Vill du läsa mer om komplikationer kopplade till bröstförstoring med implantat så finns det ännu mer utförlig information här.

Vanliga frågor om bröstimplantat

Vad med livslängden hos ett implantat?

Art Clinic använder sig endast av bröstimplantat av högsta kvalitet från ledande leverantörer, våra leverantörer av bröstimplantat lämnar skriftlig garanti på implantaten. Det är dock viktigt att veta att det kan vara troligt att man kan komma att behöva bytas ut sina bröstimplantat under sin livstid. Tidsperioden varierar från kvinna till kvinna. Vissa kvinnor är i behov av en utbytesoperation inom bara ett fåtal år, medan implantaten hos andra kan hålla i 30 år eller mer. Det finns ett flertal orsaker till varför en kvinna kan behöva en utbytesoperation. Ibland är det frågan om ett val, såsom byte av storlek eller implantatmodell, och ibland är borttagande och utbyte nödvändigt på grund av en komplikation.

Vad med träning?

Din plastikkirurg kommer att vara din bästa rådgivare rörande hur länge du måste vara borta från jobbet och kommer att rådgöra med dig om när och hur du kan återuppta dina aktiviteter. Återhämtningsperioden varierar från kvinna till kvinna. Generellt sett är de första dagarna mest ansträngande. Genomsnittstiden för återgång till normal aktivitet är mellan fyra till sex veckor. Det är viktigt att svett inte kommer in i såret medans det läker. Var försiktig med aktiviteter och solning till dess att såret är läkt. Utför inga kraftiga ansträngande aktiviteter, speciellt inte för överkroppen, alltför tidigt. Låt din kropp läka och vila. Du skall eftersträva att minimera svullnaden runt implantatet.

Bada

Att bada efter en månad är vanligtvis ok, även i bubbelpool. Under det tidiga skedet, en till två veckor efter operation, skall du inte nedsänka såret i vatten.
Kan jag sola om jag har implantat?
Att sola solarium eller solbada kommer inte att skada implantatet men kan förvärra ärret. Du bör därför undvika att utsätta operationsärret för sol- och solariestrålning under minst ett år efter operation då sol- och solariestrålning kommer att ge operationssåret en permanent mörkare färg.

Kommer mina bröst fortfarande röra sig som normalt?

Detta beror på ett flertal faktorer såsom vilken implantatmodell du väljer, dissektionen av fickan, sättet din kropp bär implantatet och huruvida det finns någon grad av kapselbildning eller ej. Det är möjligt för många kvinnor att få bröstimplantat som är mjuka och rör sig fint, medans andra kvinnor erhåller resultat som är hårdare och med ett implantat som är mer i ett fixerat läge.

När kan jag använda bygelbehå igen?

Det generella rådet är att vänta i ca 3 månader innan de använder bygelbehå efter en bröstförstoring. Din kropp kommer att forma ärrvävnad runt implantatet under ca 3-6 månader. Under denna period kan trycket från en bygelbehå påverka formationen av ärrvävnad på ett sätt som gör att inskärningen från bygeln kan bli permanent. Efter denna initiala läkningsperiod kan bygelbehå användas omväxlingsvis med annan behå för att undvika permanent inskärning.

Vad händer om jag vill ta ut mina implantat?

Att ta ut implantat är i regel förhållandevis enkelt och kan ofta gå att göra i lokalbedövning även om många väljer narkos. I vissa lägen – t.ex. om kapselbildning uppkommit eller om patienten av annan anledning vill/ behöver ta bort även den tunna vävnad som kroppen bildat närmast implantatet – kan en något mer tidskrävande operation krävas. På Art Clinic erbjuder vi även så kallad en-bloc resektion av bröstproteser. Din kirurg kan berätta mer om detta på konsultationen.

Vill du läsa på kring förberedande frågor inför din konsultation kan du läsa mer här.

Avslutningsvis

Alla vi människor är skapta olika och har därmed olika förutsättningar inför en bröstförstorande operation, vi har även olika tycke och smak gällande form och storlek (volym) etc. Våra erfarna plastikkirurger har en lång och gedigen erfarenhet, vi tar oss tid till att lyssna och rådgöra med dig inför val av implantat, storlek samt operationsteknik och utformar operationen efter dina förutsättningar.

Art Clinic är idag en av Sveriges ledande specialistkliniker inom estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi.

Art Clinic deltar i det Nationella bröstimplantatsregistret BRIMP.
Läs mer om registret här.

Vill du se före & efterbilder på tidigare patienters bröstförstoring på Art Clinic klicka här.

Vi önskar dig varmt välkommen till oss på Art Clinic.

Boka din konsultation via BOKA ONLINE eller KONTAKTA OSS.

Vill du veta mer om våra finansieringslösningar?

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Maria

Plastikkirurgi

”Jag har opererats i Uppsala och kände mig så trygg, blev så väl omhändertagen, och att kunna ringa och rådfråga efter att jag kommit hem kändes så skönt. Dessutom ett fantastiskt resultat efter operation. Vilket härligt superteam allt från receptionist, telefonist, sjuksköterska och kirurg. Rekommenderar er varmt!”

Helene

plastikkirurgi

”Opererat mig vid flera tillfällen hos er nu, både i Göteborg & nu senast i Uppsala. Känt mig trygg och omhändertagen från första mötet och rakt igenom hela processen. Varm, proffsig, lyhörd och otroligt kunnig personal.”

Nyheter

Framtidens plastikkirurgi etableras på Sophiahemmet Sjukhus

2020-03-06

Med en bekräftad ackreditering meddelar Art Clinic att man i februari månad öppnade en klinik på Sophiahemmet Sjukhus och blir därmed en del av Sophiahemmets högkvalitativa vårdutbud.

P4 Jönköping på besök

2020-03-02

Reportern Felix Pettersson, P4 Jönköping fick följa med vår plastikkirurg Dr. Karl Bremer under en operationsdag. Intervjun avhandlar frågor som berör vanliga tankar och fördomar kring plastikkirurgin.

Event i Uppsala 7/11

2019-10-08

Varmt välkommen till en afton full av inspiration inom området ”Lyft fram ditt bästa jag”.
Chans att vinna fina priser bland annat en injektionsbehandling till ett värde av 10 800kr.

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter