Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Ansiktslyft

En ansiktslyftning, även kallad ansiktslyft, förhindrar inte åldrandet men låter processen gå tillbaka ett antal år. Ansiktslyft har under de senaste decennierna utvecklats till en av de vanligaste estetiska operationerna.

Ansiktet visar, tydligare än någon annan del av kroppen, tecken på ditt åldrande. Med tanke på hur utsatt ditt ansikte är för yttre påverkbara faktorer är det helt naturligt.

Faktorer som direkt eller indirekt påverkar och påskyndar denna process är många såsom: ärftliga orsaker, solexponering, alkohol, rökning, diet och stress. En ansiktslyftning kan påverka effekterna av dessa processer och ge dig ett föryngrande resultat.

Den naturliga åldrandeprocessen medför att huden mister sin elasticitet, samtidigt som delar av muskulaturen blir slappare. Detta gäller ansikte och hals som förlorar sin spänst och blir mer rynkiga. De så kallade föryngringsoperationerna, involverar därför olika delar av ansiktet.

Panna, kinder, hals och ögonlock

Operationer av dessa kan utföras var för sig eller i kombination. Det finns ingen fastställd ålder för när en ansiktsoperation bör göras. Det är dock en fördel att inte låta åldrandeprocessen gå för långt. I 50–60 års åldern blir många män och kvinnor besvärade av häng utmed käk linjen, vilket är en av de vanligaste orsakerna till att man blir intresserad av ett ansiktslyft.

Käklinjen

De ansiktslyft som utförs av våra specialister har en mycket positiv effekt på häng utmed käklinjen. En ansiktslyftning medför en föryngrande effekt på partier nedanför ögonen och på djupa fåror från näsvingarna nedåt mungiporna. Man får ett piggare och fräschare utseende. Däremot påverkas inte de fina rynkorna runt munnen.

Olika operationstekniker för ansiktsfyft

Det finns flera olika operationstekniker som man kan använda sig av vid en ansiktslyftning, våra specialister utför oftast en s.k. djup ansiktslyftning. Valet av operationsteknik beror på vad du som patient önskar att uppnå. Idag förekommer också olika kombinationer av behandling där man förutom kirurgi även använder sig av olika behandlingar såsom injektionsbehandlingar eller hudvårdsbehandlingar som komplement för att uppnå ett så bra resultat som möjligt.

Förberedelser inför en ansiktslyftning

Vid konsultationen hos en av våra plastikkirurger går vi noggrant igenom ditt hälsotillstånd samt diskuterar igenom dina individuella förutsättningar för ett ansiktslyft. Din doktor lägger stor vikt vid att lyssna till dina förväntningar angående ingreppet. Det är mycket viktigt att du förstår vad som är möjligt att åstadkomma så ställ många frågor om du är osäker på något.

Vid ett ansiktslyft måste man tänka på vissa förebyggande åtgärder som skall vidtas innan operation. Rökning är inte tillåtet och måste upphöra senast två veckor innan operationen. Gifterna i röken påverkar blodcirkulationen på ett negativt sätt vilket kan leda till sämre sårläkning med ogynnsam ärrläkning som följd.

Operationsförlopp vid en ansiktslyftning

Ett ansiktslyft utförs oftast i narkos eller i vissa fall lokalbedövning tillsammans med avslappnade medel. Behandlingen inleds med ett snitt från tinningen ner framför örat, runt örsnibben och bakåt in i hårbotten i nacken. Därefter lossas huden frampå kinderna och ner mot halsen. Överskottshud avlägsnas och huden slätas till, operationen tar mellan 2-3 timmar.

Efterförlopp vid ansiktslyft

De flesta av våra patienter som genomgår en ansiktslyftning ligger kvar på kliniken för observation av en intensivvårdsutbildad sjuksköterska under det första dygnet. De första timmarna efter operationen har man en kylmask över ansiktet. Denna hjälper till att förebygga svullnad.

När du är redo att åka hem får du bära ett bandage dygnet runt fram till den sjunde dagen efter operationen. Därefter bär man det ytterligare en vecka, men då endast nattetid. Bandaget går lätt att ta av i samband med tvätt m.m.

Ansiktssvullnad samt måttlig värk medför att du kan känna dig lite medtagen. Du bör därför räkna med att hålla dig stilla och ta det väldigt lugnt åtminstone den första veckan efter din ansiktsoperation. Efter ungefär en vecka brukar man kunna visa sig utomhus, d.v.s. gå och handla etc. Man känner sig oftast styv i ansiktet i cirka fyra veckor efter operationen.

De första stygnen tar man efter cirka en vecka och de resterande tas efter cirka två veckor. Blåmärken och svullnad försvinner vanligtvis efter ett par veckor. Runt hudsnitten kommer känseln att vara nedsatt under en tid.

Under sårläkningen kan det förekomma att man känner av att det ”prickar” och sticker runt ärren. Detta beror på att de nya nervtrådarna som kroppen bildar är extra känsliga under den första tiden, speciellt med hänsyn till väder och vind. För att uppnå ett fint resultat efter ett ansiktslyft bör ansiktshuden och ärren inte utsättas för kraftig solbestrålning de första 6 månaderna.

Hos de allra flesta blir ärren framför öronen mycket diskreta och närmast osynliga inom några månader efter en ansiktslyftning. Vi rekommenderar att du använder en dagkräm med solskyddsfaktor under denna tid. Våra plastikkirurger och sjuksköterskor kan ge dig råd om vilka produkter som är lämpliga.

Risker och komplikationer vid ansiktslyft

Komplikationer vid ansiktslyftningar är ovanligt. Blodcirkulationen i den yttersta delen av huden som är lossad under operationen är under den första tiden efter ingreppet nedsatt, det är därför ytterst viktigt att man avstår från att röka under de första två till tre veckorna efter operationen. Nerverna som styr ansiktets mimik-muskler kan bli ”irriterade” av svullnaden efter ingreppet, vilket kan leda till att funktionen i dessa temporärt kan bli nedsatta.

Resultat av ansiktslyft

Före- och efterbilder av ansiktslyft visar som regel en dramatisk ändring i riktning mot ett yngre och friskare utseende. Målet är att uppnå ett naturligt resultat inte ett ”hårdåtstramat” eller mimikfattigt ansikte.

Varmt välkommen till oss på Art Clinic!

Vill du veta mer om våra finansieringslösningar?

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Maria

Plastikkirurgi

”Jag har opererats i Uppsala och kände mig så trygg, blev så väl omhändertagen, och att kunna ringa och rådfråga efter att jag kommit hem kändes så skönt. Dessutom ett fantastiskt resultat efter operation. Vilket härligt superteam allt från receptionist, telefonist, sjuksköterska och kirurg. Rekommenderar er varmt!”

Helene

plastikkirurgi

”Opererat mig vid flera tillfällen hos er nu, både i Göteborg & nu senast i Uppsala. Känt mig trygg och omhändertagen från första mötet och rakt igenom hela processen. Varm, proffsig, lyhörd och otroligt kunnig personal.”

Nyheter

Framtidens plastikkirurgi etableras på Sophiahemmet Sjukhus

2020-03-06

Med en bekräftad ackreditering meddelar Art Clinic att man i februari månad öppnade en klinik på Sophiahemmet Sjukhus och blir därmed en del av Sophiahemmets högkvalitativa vårdutbud.

P4 Jönköping på besök

2020-03-02

Reportern Felix Pettersson, P4 Jönköping fick följa med vår plastikkirurg Dr. Karl Bremer under en operationsdag. Intervjun avhandlar frågor som berör vanliga tankar och fördomar kring plastikkirurgin.

Event i Uppsala 7/11

2019-10-08

Varmt välkommen till en afton full av inspiration inom området ”Lyft fram ditt bästa jag”.
Chans att vinna fina priser bland annat en injektionsbehandling till ett värde av 10 800kr.

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter