Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Steloperation i ländryggen

Vid långvarig rörelseframkallad smärta, förskjutning av kotor, fraktur på kotor eller för stabilisering av ländryggen i samband med annat ingrepp i ryggen kan en steloperation (fusion) behövas. Syftet med operationen är att förhindra rörelse mellan två eller flera kotor. Steloperationen kan göras med eller utan skruvar och stag.

Förberedelse inför operationen

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation men du kan även hitta delar av denna informationen på hemsidan under PATIENTINFORMATION. Försök vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen.

På operationsdagen

Operationsdagen på Art Clinic börjar med ett inskrivningssamtal och du förbereds för operation. Operatören samtalar med dig innan operationen och du får smärtstillande medicin och förebyggande medicin mot illamående. Operationen sker i narkos. Väntetid kan förekomma på operationsdagen.

Efter operationen

Vanligtvis är vårdtiden ett eller två dygn. Om operationen görs utan skruvar och stag ska du använda en förstärkt tygkorsett efteråt, du får instruktion om detta av operatören i god tid inför operationen. Inläkningen tar ca 3 månader men redan efter 6 veckor kan du successivt återgå till dina normala aktiviteter. Undvik att sitta längre stunder, tunga lyft, framåtböjning med raka ben, hopp, löpning och avstå från bilkörning de första 6 veckorna för att minska risken för ökad sårsmärta och återkommande symtom. Du bör vara försiktig med väldigt tung belastning de första 6 månaderna, i övrigt gäller fri mobilisering i den grad smärtan tillåter efter 6 veckor. Det är viktigt att gå dagliga promenader, hellre flera korta än en lång. För optimal smärtlindring och sårläkning får du de recept du behöver innan hemgång. Du får duscha så snart du orkar så länge förbandet sitter tätt mot huden, undvik att bada tills såret är helt läkt. En distriktssjuksköterska kontrollerar såret efter 7 dagar och tar bort agrafferna/stygnen efter 14 dagar. Återbesök till operatören sker efter 6-8 veckor. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har.

Sjukgymnastik

På vårdavdelningen träffar du sjukgymnasten som informerar om aktivitet och restriktioner efter operationen. Du får en genomgång av träningsprogrammet som du ska göra dagligen tills uppföljning av sjukgymnast i primärvården. Du tar själv kontakt med den sjukgymnast som du vill gå till och bokar en tid för uppföljning efter 6 veckor.

Vanliga frågor

Kommer jag ha ont efter operationen? Det är vanligt att ha ont i såret efter operationen. Du får smärtstillande mot detta.

Hur mycket bättre blir jag av operationen? Möjligheten att bli smärtfri efter operationen är 80%. Risken att besvären är oförändrade är 15% och risken att besvären försämras är 5%. Under operationen tar man bort det som trycker på nerven som går ner i benet men det tar lång tid för nerven att läka och återhämta sig. Om du har haft symtom i benen före operationen är det därför vanligt att dessa besvär kvarstår i varierande grad. Det tar flera månader innan man kan utvärdera resultatet.

Blir man stel i ryggen efter en steloperation? Förmågan till framåtböjning i ryggen kan bli något begränsad efter steloperationen. Resultatet varierar från person till person och beror på hur många nivåer man opererar. Om man stelopererar en nivå (två kotor) brukar man inte känna av någon ökad rörelseinskränkning.

Finns det några risker med operationen? Ja, det finns risk för komplikationer vid alla ingrepp. Din kirurg kommer att informera dig om fördelar och nackdelar med operationen. Exempel på komplikationer är sårinfektion, större blödning, blodpropp, nervskada eller skada på ryggmärgshinnan.

Varmt välkommen till Art Clinic!

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Annie

Ryggoperation

”Toppenbemötande redan från att jag gick in genom dörren! Stort tack till Max Tenne för att du förstod att jag led av smärta trots att jag kan gå och lyfta mina ben och för de samtal innan på kliniken och i telefon. Tack för att ni är så lösningsorienterade och sätter mig som patient i fokus. Tack till team Pavel Neumann i Göteborg för all hjälp i samband med min ryggoperation. Att leva utan smärta var något som jag aldrig trodde var möjligt men mina ögon fylls av tårar som rinner av glädje och ej av sorg. Lyckan är obeskrivlig!”

Minerva, 28 år

Steloperation

”Flera års tid med mycket smärta/plåga i ländryggen. Ingen som ville operera mig. Flera års sjukskrivning då jag inte klarade av att jobba. Mest hemma bara. Sen väntade jag länge på operationstid på sjukhuset där de inte hade några tider, som tur var skickades min remiss till slut till Art Clinic Göteborg. Och det var jag tacksam över eftersom det var det jag önskade mig!

Tack vare Art Clinic och en härlig kirurg som sa att han kunde hjälpa och steloperera mig, kom glädje tårar! Den 9/3-15 blev jag stelopererad. Tack härliga, snälla, omtänksamma personalen på kliniken. Tack vare operationen så har jag kunnat börja arbeta och fått tillbaka mitt liv.

Nyheter

Art Clinic växer och får ny styrelseordförande

2019-04-09

Carola Lemne har varit VD för några av Sveriges främsta sjukhus och vårdorganisationer.

Art Clinic öppnar verksamhet på Sophiahemmet i Stockholm

2018-09-06

Under hösten 2019 öppnar Art Clinic verksamhet inom plastikkirurgi på Sophiahemmet i Stockholm…

Art Clinic rekryterar Vice VD

2018-08-28

Art Clinic förstärker koncernen och anställer en Vice VD, en ny roll som vuxit fram i och med organisationens utveckling och tillväxt…

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter