Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Operation i halsryggen

Smärta från nacken som sprider sig ut i armar och händer kan orsakas av diskbråck eller förträngning pga pålagringar i kotornas hålrum där nerverna passerar. Det är vanligt med andra neurologiska symtom som känselnedsättning, domningar, stickningar och nedsatt muskelstyrka i armar och händer. Ett diskbråck ger inte alltid symtom och läker oftast ut av sig självt. Vid en förträngning p.g.a. pålagringar som trycker på nerverna kommer symtomen oftast smygande till skillnad från vid diskbråck. Symtomen lindras ofta av vila och återkommer vid belastning av nacke och armar. Symtomen kan lindras av smärtstillande tabletter och sjukgymnastik. Vid långvariga och uttalade besvär kan operation övervägas. Syftet med operationen är avlasta nervstrukturer i halsryggen från påverkan av degenerativa förändringar. Ofta gör man också en steloperation vilket innebär att man förhindrar rörelse mellan två eller flera kotor.

Förberedelse inför operationen

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation men du kan även hitta delar av denna informationen på hemsidan under PATIENTINFORMATION. Försök vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen.

På operationsdagen

Operationsdagen på Art Clinic börjar med ett inskrivningssamtal och du förbereds för operation. Operatören samtalar med dig innan operationen och du får smärtstillande medicin och förebyggande medicin mot illamående. Operationen sker i narkos. Väntetid kan förekomma på operationsdagen.

Efter operationen

Inläkningen tar ca 6-12 veckor, men efter 6 veckor kan du successivt återgå till dina normala aktiviteter. Låt smärtan styra vad du gör och orkar. För optimal smärtlindring och sårläkning får du de recept du behöver innan hemgång. Du får duscha så snart du orkar så länge förbandet sitter tätt mot huden, undvik att bada tills såret är helt läkt. Om operationssåret sitter på halsen kontrollerar en distriktssköterska såret och tar bort agrafferna/stygnen efter 7 dagar. Om operationssåret sitter bak i nacken kontrollerar en distriktssköterska såret efter 7 dagar och tar bort agrafferna/stygnen efter 14 dagar. Återbesök till operatören sker efter 6-8 veckor. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har. Vid behov provas en mjuk halskrage ut. Vanligtvis får du åka hem dagen efter operationen. Tänk på följande de första 6 veckorna för att minska risken för återkommande symtom:

  • Rör på nacken på ett naturligt sätt. Det är viktigt att du rör på nacken i alla riktningar så att du inte blir stel.
  • Undvik att lyfta, belasta och arbeta med armarna för att minska smärtan.
  • Slappna av i nacke och axlar eftersom ökad muskelspänning ger mer smärta.
  • Tänk på att ha stolt men avslappnad hållning. Skjut inte fram axlar och huvud.
  • Gå dagliga korta promenader för allmän cirkulation och träning för hela kroppen.
  • Tänk på att ta det lugnt med aktivitet även om du känner dig bra. Följ de övriga råden och sträva efter en balans mellan aktivitet och vila.
  • Vi rekommenderar dig att avstå från bilkörning under tiden du är påverkad av smärtstillande, har svårt att röra på nacken eller har symtom i armarna.

Sjukgymnastik

På vårdavdelningen träffar du sjukgymnasten som informerar om aktivitet och träning efter operationen. Du får också ett enklare träningsprogram med rörelseövningar för nacken som du ska göra hemma. Kontakta själv sjukgymnast i primärvården för fortsatt rehabilitering efter uppföljning med operatören.

Vanliga frågor

Kommer jag ha ont efter operationen? Det är vanligt att ha ont i såret efter operationen. Du får smärtstillande mot detta. Om operationssåret sitter på framsidan av halsen är det är inte ovanligt att uppleva en klumpkänsla i halsen eller att ha ont i halsen när vid sväljning de första dagarna efter operationen. Det är vanligt med värk och smärta runt axlar och nacke efter operationen. Det beror på att kroppen automatiskt spänner musklerna när man har ont eller är orolig. Följ sjukgymnastens råd för att minska risken för ökade besvär.

Hur mycket bättre blir jag av operationen? Under operationen tar man bort det som trycker på den påverkade nerven men det tar lång tid för nerven att läka och återhämta sig. Det är därför vanligt att dina besvär kvarstår i varierande grad. Det tar flera månader innan man kan utvärdera resultatet.

Finns det några risker med operationen? Ja, det finns risk för komplikationer vid alla ingrepp. Din kirurg kommer att informera dig om fördelar och nackdelar med operationen. Exempel på komplikationer är sårinfektion, större blödning, blodpropp, nervskada eller skada på ryggmärgshinnan.

Varmt välkommen till Art Clinic!

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Annie

Ryggoperation

”Toppenbemötande redan från att jag gick in genom dörren! Stort tack till Max Tenne för att du förstod att jag led av smärta trots att jag kan gå och lyfta mina ben och för de samtal innan på kliniken och i telefon. Tack för att ni är så lösningsorienterade och sätter mig som patient i fokus. Tack till team Pavel Neumann i Göteborg för all hjälp i samband med min ryggoperation. Att leva utan smärta var något som jag aldrig trodde var möjligt men mina ögon fylls av tårar som rinner av glädje och ej av sorg. Lyckan är obeskrivlig!”

Minerva, 28 år

Steloperation

”Flera års tid med mycket smärta/plåga i ländryggen. Ingen som ville operera mig. Flera års sjukskrivning då jag inte klarade av att jobba. Mest hemma bara. Sen väntade jag länge på operationstid på sjukhuset där de inte hade några tider, som tur var skickades min remiss till slut till Art Clinic Göteborg. Och det var jag tacksam över eftersom det var det jag önskade mig!

Tack vare Art Clinic och en härlig kirurg som sa att han kunde hjälpa och steloperera mig, kom glädje tårar! Den 9/3-15 blev jag stelopererad. Tack härliga, snälla, omtänksamma personalen på kliniken. Tack vare operationen så har jag kunnat börja arbeta och fått tillbaka mitt liv.

Nyheter

Art Clinic växer och får ny styrelseordförande

2019-04-09

Carola Lemne har varit VD för några av Sveriges främsta sjukhus och vårdorganisationer.

Art Clinic öppnar verksamhet på Sophiahemmet i Stockholm

2018-09-06

Under hösten 2019 öppnar Art Clinic verksamhet inom plastikkirurgi på Sophiahemmet i Stockholm…

Art Clinic rekryterar Vice VD

2018-08-28

Art Clinic förstärker koncernen och anställer en Vice VD, en ny roll som vuxit fram i och med organisationens utveckling och tillväxt…

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter