Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Knäprotesoperation

Sjukdom i knäleden kan orsaka smärta vid belastning och i vila, försämrad rörlighet och nedsatt funktionsförmåga. När besvären inte lindras av sjukgymnastik och smärtstillande behandling kan man genom operation byta ut de sjuka delarna i leden till en protes. Operationen innebär att man ersätter de sjuka ledytorna med en yta av metall på lårbenet och en yta av plast på underbenet. Ledytan mot knäskålen kan också bytas till en plastyta. Protesdelarna fixeras oftast med bencement.

Förberedelse inför operationen

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation men du kan även hitta delar av denna informationen på hemsidan under PATIENTINFORMATION. Ju bättre kondition du har desto lättare går rehabiliteringen efteråt, var därför så aktiv som möjligt fram till operationen.

Sjukgymnastik
Vi rekommenderar att du träffar en sjukgymnast för bedömning och träning både före och efter operationen för bästa resultat.

Hjälpmedel
Du kommer att behöva gånghjälpmedel efter operationen. Ta i god tid före operationen kontakt med arbetsterapeut och sjukgymnast där du bor. Arbetsterapeuten eller sjukgymnasten hjälper dig att prova ut två kryckkäppar eller annat lämpligt gånghjälpmedel. Träna gärna på att använda hjälpmedlen innan operationen.

Att ta med på operationsdagen

  • Mjuka kläder
  • Bekväma, halkfria skor som sitter stadigt på foten
  • Gånghjälpmedel
  • Dina läkemedel och din läkemedelslista
  • Fotolegitimation
  • Hygienartiklar
  • Mobiltelefon och dator får användas
  • Något att underhålla dig med om det blir väntetid på operationsdagen

Operationsdag och vårdtid

Operationsdagen på Art Clinic börjar med ett inskrivningssamtal och du förbereds för operation. Operatören samtalar med dig innan operationen och du får smärtstillande medicin och förebyggande medicin mot illamående. Väntetid kan förekomma på operationsdagen. Operationen genomförs i narkos. Operationen tar ca 1,5 timma. När du vaknat efter operationen är det viktigt att du så fort som möjligt kommer igång med de första övningarna i träningsprogrammet (trampa med fötterna, spänna framsida lår och knipa med skinkorna). Du får vanligtvis belasta benet fullt direkt efter operationen. Det är normalt att ha ont och smärtan avtar under den första månaden men kan vara uttalad upp till 2 månader. Undvik att böja mer än 90° i knäleden tills stygnen/agrafferna är borttagna. Förbandet är vattenavvisande så länge det sluter tätt mot huden och det går bra att duscha efter operationen när du orkar. Du får en kompressionsstrumpa som du ska använda dagtid den första veckan efter operationen. Vårdtiden är vanligtvis 1-2 dygn.

Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd brukar variera mellan 6-12 veckor beroende på vilket arbete du har. Det är viktigt att avsätta tid för återhämtning och träning efter operationen, även när du återgår till ditt arbete.

Uppföljning
Stygn/agraffborttagning sker efter 3 veckor av sjuksköterska på Art Clinic. Du ska träffa en sjukgymnast för uppföljning och fortsatt träning snarast efter stygn/agraffborttagning eller tidigare vid behov. Du kontaktar själv den sjukgymnast du vill gå till, t ex på din vårdcentral eller rehabmottagning i närheten av där du bor. Återbesök till operatör på Art Clinic sker efter 6-8 veckor. Du får en kallelse hemskickad.

Råd om aktivitet efter operation

Rörelserestriktioner – Undvik att böja mer än 90° tills stygnen/agrafferna är borttagna, därefter får du böja fritt. Undvik att stå på knä minst de första 3 månaderna efter operationen.

Sitta Sträck ut det opererade benet framför dig vid uppresning och nedsittning den första tiden efter operation för att minska smärtan.

LiggaOm du ligger på sidan kan det vara skönt att ha en kudde mellan knäna för att minska tryck och smärta. Lägg aldrig kuddar eller dylikt under knät när du ligger på rygg, det försämrar sträckförmågan och knäledens funktion.

I och ur säng Vi rekommenderar att du går ut sängen mot det opererade knäts sida och går i på samma sida. Flytta dig ut mot sängkanten i ryggliggande. Kroka gärna fast det opererade benet över det icke-opererade med foten. För ut benen utanför kanten samtidigt som du sätter dig upp med hjälp av magmusklerna och frånskjut med armarna. Håll det opererade benet rakt under förflyttningen.

Bära/lyfta Undvik tunga lyft de första 3 månaderna.

Trappgång Uppför går du med det icke-opererade först. Nedför går du med det opererade benet tillsammans med kryckan först.

Gång Använd 2 kryckkäppar eller annat lämpligt gånghjälpmedel. Efter ca 4 veckor kan du gå med 1 kryckkäpp i icke-opererade sidans hand. Kryckan/kryckorna följer alltid det opererade benet. Gångträna dagligen och försök gå med jämnlånga steg utan att halta. Du ska använda kryckkäpp så länge du har värk eller går med hälta.

BilåkningÅk helst i framsätet. Skjut bak sätet och fäll ryggstödet. Sätt dig på kanten av sätet och för sedan in benen.

BilkörningEfter 6-12 veckor. Du ska ha god kontroll och styrka i det opererade benet.

CyklingNär böjförmågan tillåter efter ca 4-6 veckor. I trafik efter 3 månader.

LöpningLöpning är inte lämpligt efter operationen.

Dusch Förbandet är vattenavvisande så länge det sluter tätt mot huden. Det går bra att duscha dagen efter operationen.

BadNär såret är helt läkt och det inte finns några sårskorpor kvar.

SimningEfter 6 veckor. Observera att såret ska vara helt läkt och att det inte finns några sårskorpor kvar.

Sexuellt umgänge Så snart som smärtan tillåter.

Flyg Undvik flygresor de första 3 månaderna efter din operation för att undvika blodpropp. Rådgör med din läkare vid behov.

Vanliga frågor

Hur länge håller protesen? För 95% av patienterna som genomgått en knäledsoperation fungerar den konstgjorda leden fortfarande väl efter 10 år. För de flesta håller protesen livet ut. Hos yngre patienten är risken större att protesen lossnar med åren och då kan man behöva genomgå en ny operation.

Varmt välkommen till Art Clinic!

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Annie

Ryggoperation

”Toppenbemötande redan från att jag gick in genom dörren! Stort tack till Max Tenne för att du förstod att jag led av smärta trots att jag kan gå och lyfta mina ben och för de samtal innan på kliniken och i telefon. Tack för att ni är så lösningsorienterade och sätter mig som patient i fokus. Tack till team Pavel Neumann i Göteborg för all hjälp i samband med min ryggoperation. Att leva utan smärta var något som jag aldrig trodde var möjligt men mina ögon fylls av tårar som rinner av glädje och ej av sorg. Lyckan är obeskrivlig!”

Minerva, 28 år

Steloperation

”Flera års tid med mycket smärta/plåga i ländryggen. Ingen som ville operera mig. Flera års sjukskrivning då jag inte klarade av att jobba. Mest hemma bara. Sen väntade jag länge på operationstid på sjukhuset där de inte hade några tider, som tur var skickades min remiss till slut till Art Clinic Göteborg. Och det var jag tacksam över eftersom det var det jag önskade mig!

Tack vare Art Clinic och en härlig kirurg som sa att han kunde hjälpa och steloperera mig, kom glädje tårar! Den 9/3-15 blev jag stelopererad. Tack härliga, snälla, omtänksamma personalen på kliniken. Tack vare operationen så har jag kunnat börja arbeta och fått tillbaka mitt liv.

Nyheter

Art Clinic växer och får ny styrelseordförande

2019-04-09

Carola Lemne har varit VD för några av Sveriges främsta sjukhus och vårdorganisationer.

Art Clinic öppnar verksamhet på Sophiahemmet i Stockholm

2018-09-06

Under hösten 2019 öppnar Art Clinic verksamhet inom plastikkirurgi på Sophiahemmet i Stockholm…

Art Clinic rekryterar Vice VD

2018-08-28

Art Clinic förstärker koncernen och anställer en Vice VD, en ny roll som vuxit fram i och med organisationens utveckling och tillväxt…

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter