Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Hallux valgus

Vi på Art Clinic erbjuder dig trygghet, kvalitet och omsorg i alla led. Med dig och dina behov som utgångspunkt skräddarsyr vi vårdprogram och erbjuder dig kunskap och erfarenhet genom våra specialister och vår sjukvårdspersonal.

Hallux Valgus är ett tillstånd i foten där stortån vinklas in, och ibland över, de andra tårna. Med tiden kan även en knöl bildas på utsidan av stortån och där ge upphov till skav. Grundproblemet är en försvagning i framfotens ligamentapparat som gör att foten blir bredare. Orsaken är okänd och grundproblemet kan ej förebyggas, däremot kan symptomen behandlas och lindras.

Diagnos

Diagnosen Hallux Valgus ställs vid undersökning hos din läkare. Typiska symtom är en sned stortå samt ömmande knöl på insidan av foten. En vanlig röntgen av skelettdelarna i foten ingår också i utredningen.

Behandling

Den viktigaste behandlingen är breda skor som rymmer den breddökade foten. Det ingår även att prova inlägg, då detta kan kompensera för det svaga fotvalvet och göra att foten ryms bättre i skon. Om detta ej räcker kan det bli aktuellt med operation.

Det finns många olika metoder vid operation av Hallux Valgus, men i princip samtliga innefattar att man sågar av benet i stortån och gör en omvinkling. Ibland krävs ett stift eller en skruv för att hålla benet på plats. Operationen utförs i ryggbedövning eller sk. IVRA, där enbart foten bedövas.

Efter operation för Hallux Valgus

Ett förband som hindrar blödning läggs. Stortån tejpas i rätt vinkel och ofta läggs en gipsskena. Normalt sätt tillåts belastning på hälen direkt efter operationen. Full belastning är möjlig först efter ca sex veckor, beroende på operationsmetoden. Sitter det ett stift i benet, skall detta normalt sett tas bort på mottagningen efter några veckor.

Smärtlindring

Då operationsmetoden innefattar en avsågning av benet i stortån, är det förknippad med viss smärta efter operationen. I tillägg till Panodil/Alvedon behövs ofta någon starkare smärtstillande tablett första tiden. Detta får du utskrivet av din opererande läkare på Art Clinic.

Plåster/ förband

Behåll det inre förbandet och gipsen fram till återbesöket. Skulle du på något sätt känna av infektion i såret eller det känns som om förbandet sitter för hårt ska detta kontrolleras av din läkare. Om förbandet blir vått eller blöder igenom ska det bytas hos oss eller på din vårdcentral. Genomblödda förband ökar infektionsrisken.

Dusch/ bad

Du får duscha om du kan göra det utan att förbandet/gipset blir vått. En plastpåse med ett gummiband kan vara ett bra skydd för bandaget.

Risker/ komplikationer

Infektion kan förekomma efter alla operationer, men är sällsynt. Typiska tecken på infektion är rodnad, svullnad och värmekänsla omkring operationsstället, och ev. feber.

Avlägsnande av stygn

Sker efter 2-3 veckor hos oss på Art Clinic.

Resultat efter operation av Hallux Valgus

Normalt sett får man en rakare stortå. Man blir även av med sin ömmande knöl samt får en smalare framfot.

Att börja arbeta igen

I normala fall kan du återuppta arbetet efter 3-6 veckor, beroende på syssla. Har du ett tungt arbete med mycket gående tar det ofta längre tid. Du ska inte belasta foten fullt de första 6 veckorna.

Undrar du över något angående Hallux Valgus eller något annat som vi kan hjälpa dig med hos oss på Art Clinic är du alltid välkommen att ringa till oss.

Varmt välkommen!

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Annie

Ryggoperation

”Toppenbemötande redan från att jag gick in genom dörren! Stort tack till Max Tenne för att du förstod att jag led av smärta trots att jag kan gå och lyfta mina ben och för de samtal innan på kliniken och i telefon. Tack för att ni är så lösningsorienterade och sätter mig som patient i fokus. Tack till team Pavel Neumann i Göteborg för all hjälp i samband med min ryggoperation. Att leva utan smärta var något som jag aldrig trodde var möjligt men mina ögon fylls av tårar som rinner av glädje och ej av sorg. Lyckan är obeskrivlig!”

Minerva, 28 år

Steloperation

”Flera års tid med mycket smärta/plåga i ländryggen. Ingen som ville operera mig. Flera års sjukskrivning då jag inte klarade av att jobba. Mest hemma bara. Sen väntade jag länge på operationstid på sjukhuset där de inte hade några tider, som tur var skickades min remiss till slut till Art Clinic Göteborg. Och det var jag tacksam över eftersom det var det jag önskade mig!

Tack vare Art Clinic och en härlig kirurg som sa att han kunde hjälpa och steloperera mig, kom glädje tårar! Den 9/3-15 blev jag stelopererad. Tack härliga, snälla, omtänksamma personalen på kliniken. Tack vare operationen så har jag kunnat börja arbeta och fått tillbaka mitt liv.

Nyheter

Art Clinic växer och får ny styrelseordförande

2019-04-09

Carola Lemne har varit VD för några av Sveriges främsta sjukhus och vårdorganisationer.

Art Clinic öppnar verksamhet på Sophiahemmet i Stockholm

2018-09-06

Under hösten 2019 öppnar Art Clinic verksamhet inom plastikkirurgi på Sophiahemmet i Stockholm…

Art Clinic rekryterar Vice VD

2018-08-28

Art Clinic förstärker koncernen och anställer en Vice VD, en ny roll som vuxit fram i och med organisationens utveckling och tillväxt…

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter