Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Fotledsartroskopi – Titthålsoperation av fotled

Vi på Art Clinic skräddarsyr våra vårdprogram speciellt anpassade för dig och din situation. Vi erbjuder dig specialister och sjukvårdspersonal med erfarenhet och kunskap som ger dig trygghet, kvalitet och omsorg från första kontakten till den sista.

Fotledsartroskopi – Titthålsoperation av fotled
Fotleden undersöks med hjälp av ett artroskop, ett tunt metallrör på ca 5 mm i diameter, som förs in i fotleden genom ett litet snitt i skinnet. Artroskopet är utrustat med en liten kamera i spetsen vilket gör att vi kan se insidan av fotleden på en videoskärm. Med hjälp av artroskopi kan man se stora delar av fotledens inre struktur; den inre ledkapseln, led- och broskytor. Det går utifrån detta att ställa diagnos samt i vissa fall ta bort en bit skadat brosk eller inflammerad vävnad. Eventuella skador åtgärdas med instrument som förs in genom ytterligare ett hål. Operationen kan genomföras i lokalbedövning eller under sövning. Din situation kommer att tas upp och diskuteras närmare under ditt konsultationstillfälle med din specialistläkare.

Eftervård

Första dygnet efter operationen
Vi rekommenderar att du håller dig stilla för att minska risken för blödning och svullnad. Ha foten i högläge när du sitter eller ligger. Tänk på att det kan vara skönt för dig att ha en anhörig tillgänglig som stöd den första tiden när du kommit hem.

Smärtlindring
Vi rekommenderar att du tar Paracetamol (Alvedon, Panodil el. motsv.) och det läkemedel mot inflammation som du har fått. Dessa tabletter ger optimal smärtbehandling, bättre sårläkning samt minskar irritationen i operationssåret. Blir du inte tillräckligt smärtlindrad av ovanstående läkemedel kan du även få OxyNorm eller OxyContin. Medicinen kan tas i förbyggande syfte första kvällen efter operationen.

Plåster / förband
Behåll förbandet på första dygnet efter operationen. Sitter förbandet för hårt bör du lägga om det. Dagen efter ska du ta bort hela förbandet samt plåster och sätta Opsite (vattentäta plåster) på såren. Behåll dessa plåster på i 14 dagar.

Byt plåster om de blir fuktiga eller blöder igenom. Genomblödda förband ökar infektionsrisken. Kontakta oss om såren fortfarande vätskar sig efter 4 dagar. Använd fotförbandet under dagen de första veckorna efter operationen. Skulle operationsstället svullna kan du lägga på is.

Bad / dusch
Ett dygn efter operationen får du ta av förband och plåster och sätta på vattenavvisande plåster. Efter det går det bra att duscha. Så länge du har kvar stygnen ska du undvika karbad, simhall och dylikt, då detta ökar infektionsrisken.

Avlägsnande av stygn
Stygnen avlägsnas hos din ordinarie läkare efter ca 12-14 dagar.

Att börja arbeta igen
Oftast kan du börja arbeta igen när stygnen är tagna efter ca 12-14 dagar.

Komplikationer

Infektion kan förekomma efter alla operationer, men är sällsynt. Din specialistläkare kommer noga att gå igenom risker och komplikationer som kan förekomma just under och efter din fotledsartroskopi, titthålsoperation av din fotled.

Telefonkontakt
Dagen efter operationen kommer du (efter eget önskemål) att bli uppringd eller ringa oss på Art Clinic, så att du kan få svar om du undrar över något.

Vart ska jag vända mig om jag får problem
Om du får problem med:

  • Blödning
  • Svullnad – det första dygnet kan svullnad vara tecken på blödning
  • Smärta – om du inte blir tillräckligt smärtlindrad av den rekommenderade medicinen
  • Infektion – vid rodnad, svullnad och värmekänsla samt ev. feber

– kontakta oss på Art Clinic eller din vårdcentral.

Du kommer att få med dig en kopia av din journal. Skulle det uppstå problem under första kvällen eller natten ska du i första hand vända dig till oss, eller om du mot förmodan inte får tag på oss, till närmaste akutmottagning eller din vårdcentral. Ta då med dig din journal.

Skulle det uppstå problem senare ska du kontakta oss eller din ordinarie distriktsläkare.

Vi hoppas att du snart kryar på dig!

Varmt välkommen att kontakta kliniken om du har frågor rörande fotledsartroskopi , titthålsoperation av fotled, eller något annat som vi kan hjälpa dig med. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Annie

Ryggoperation

”Toppenbemötande redan från att jag gick in genom dörren! Stort tack till Max Tenne för att du förstod att jag led av smärta trots att jag kan gå och lyfta mina ben och för de samtal innan på kliniken och i telefon. Tack för att ni är så lösningsorienterade och sätter mig som patient i fokus. Tack till team Pavel Neumann i Göteborg för all hjälp i samband med min ryggoperation. Att leva utan smärta var något som jag aldrig trodde var möjligt men mina ögon fylls av tårar som rinner av glädje och ej av sorg. Lyckan är obeskrivlig!”

Minerva, 28 år

Steloperation

”Flera års tid med mycket smärta/plåga i ländryggen. Ingen som ville operera mig. Flera års sjukskrivning då jag inte klarade av att jobba. Mest hemma bara. Sen väntade jag länge på operationstid på sjukhuset där de inte hade några tider, som tur var skickades min remiss till slut till Art Clinic Göteborg. Och det var jag tacksam över eftersom det var det jag önskade mig!

Tack vare Art Clinic och en härlig kirurg som sa att han kunde hjälpa och steloperera mig, kom glädje tårar! Den 9/3-15 blev jag stelopererad. Tack härliga, snälla, omtänksamma personalen på kliniken. Tack vare operationen så har jag kunnat börja arbeta och fått tillbaka mitt liv.

Nyheter

Art Clinic växer och får ny styrelseordförande

2019-04-09

Carola Lemne har varit VD för några av Sveriges främsta sjukhus och vårdorganisationer.

Art Clinic öppnar verksamhet på Sophiahemmet i Stockholm

2018-09-06

Under hösten 2019 öppnar Art Clinic verksamhet inom plastikkirurgi på Sophiahemmet i Stockholm…

Art Clinic rekryterar Vice VD

2018-08-28

Art Clinic förstärker koncernen och anställer en Vice VD, en ny roll som vuxit fram i och med organisationens utveckling och tillväxt…

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter