Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Dupuytrens kontraktur

Dupuytrens kontraktur (krokiga fingrar) innebär en gradvis skrumpning av den stora senhinnan i handflatan. Initialt blir senhinnan tjockare och bildar ojämnheter i handflatan, detta kan leda till ömhet. Därefter skrumpnar senhinnan och bildar strama strängar från handflatan ut i fingrarna vilket successivt leder till att fingrarna inte kan sträckas ut helt. Dupuytrens kontraktur kan drabba en eller båda händerna och det är vanligast att ring- och lillfinger påverkas. Dupuytrens kontraktur förekommer oftare hos män och sjukdomen är delvis ärftlig. Diabetiker drabbas något oftare än andra. Indikationerna för behandling är när minst ett finger saknar mer än 40° av sträckförmågan. Om behandlingen utförs i ett för tidigt skede är risken stor att man får återfall.

Det finns två olika sätt att behandla Dupuytrens kontraktur – injektionsbehandling eller operation. Injektionsbehandlingen innebär att man injicerar ett enzym som löser upp de strama strängarna. Ett par dagar efter injektionen sträcker man ut fingret/fingrarna i lokalbedövning. Vid operation avlägsnar man den strama strängen genom ett snitt i handflatan. Operationen görs i narkos och tar ca 45-90 minuter.

Efter behandlingen

Efter injektionsbehandlingen läggs ett rejält förband och du ska hålla handen i stillhet och gärna i högläge. Du kommer tillbaka efter 2 dagar för nästa steg då fingret/fingrarna ska sträckas ut. Ibland kan huden spricka i samband med sträckningen. Såret läker på ett par veckor men kräver omläggningar av en sjuksköterska under tiden.

Vid en operation får du åka hem efter ett par timmar. Operationssåret omges av ett förband som avlägsnas vid återbesök hos arbetsterapeuten efter ett par dagar då du får en skena och träningsinstruktioner. Stygnborttagningen sker på Art Clinic 14 dagar efter operationen.

Oavsett typ av behandling är det viktigt att täcka över förbandet när du ska duscha, t ex med en plastpåse och gummiband. Undvik att bada tills såren är helt läkta. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har.

Vanliga frågor

Kommer jag ha ont efter operationen? Vanligtvis räcker det att ta Paracetamol mot smärtan, vid behov skriver läkaren recept på andra smärtstillande. Efter injektionsbehandling uppstår det ofta en svullnad och spändhetskänsla i handen som kan sträcka sig upp i armen till armhålan.

Hur bra blir jag efter behandlingen? Om fingrarna blir helt raka eller inte beror på graden av rörelseinskränkning och ledstelhet. Det är inte ovanligt att en lätt böjställning kvarstår men det brukar inte ge några besvär.  Ca 30% av de som drabbas återfår långsamt sina besvär efter behandlingen, oavsett injektion eller operation.

Varmt välkommen till Art Clinic!

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Annie

Ryggoperation

”Toppenbemötande redan från att jag gick in genom dörren! Stort tack till Max Tenne för att du förstod att jag led av smärta trots att jag kan gå och lyfta mina ben och för de samtal innan på kliniken och i telefon. Tack för att ni är så lösningsorienterade och sätter mig som patient i fokus. Tack till team Pavel Neumann i Göteborg för all hjälp i samband med min ryggoperation. Att leva utan smärta var något som jag aldrig trodde var möjligt men mina ögon fylls av tårar som rinner av glädje och ej av sorg. Lyckan är obeskrivlig!”

Minerva, 28 år

Steloperation

”Flera års tid med mycket smärta/plåga i ländryggen. Ingen som ville operera mig. Flera års sjukskrivning då jag inte klarade av att jobba. Mest hemma bara. Sen väntade jag länge på operationstid på sjukhuset där de inte hade några tider, som tur var skickades min remiss till slut till Art Clinic Göteborg. Och det var jag tacksam över eftersom det var det jag önskade mig!

Tack vare Art Clinic och en härlig kirurg som sa att han kunde hjälpa och steloperera mig, kom glädje tårar! Den 9/3-15 blev jag stelopererad. Tack härliga, snälla, omtänksamma personalen på kliniken. Tack vare operationen så har jag kunnat börja arbeta och fått tillbaka mitt liv.

Nyheter

Art Clinic växer och får ny styrelseordförande

2019-04-09

Carola Lemne har varit VD för några av Sveriges främsta sjukhus och vårdorganisationer.

Art Clinic öppnar verksamhet på Sophiahemmet i Stockholm

2018-09-06

Under hösten 2019 öppnar Art Clinic verksamhet inom plastikkirurgi på Sophiahemmet i Stockholm…

Art Clinic rekryterar Vice VD

2018-08-28

Art Clinic förstärker koncernen och anställer en Vice VD, en ny roll som vuxit fram i och med organisationens utveckling och tillväxt…

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter