Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Axelprotes

Vid artros, frakturer eller omfattande muskelskador i axelleden kan axelleden behöva bytas mot en konstgjord led. Vid en axelplastik kan en anatomisk eller omvänd protes sättas in. Den anatomiska protesen fungerar precis som en vanlig axelled där ledhuvudet sitter på överarmsbenet och ledskålen sitter på skulderbladet. Vid en omvänd protes byter man plats på ledhuvudet och ledskålen. Det är individuella faktorer som avgör vilken typ av protes som passar just dig.

Förberedelser inför operation

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation men du kan även hitta delar av denna informationen på hemsidan under PATIENTINFORMATION. Försök vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen.

På operationsdagen

Operationsdagen på Art Clinic börjar med ett inskrivningssamtal och du förbereds för operation. Operatören samtalar med dig innan operationen och du får smärtstillande medicin och förebyggande medicin mot illamående. Operationen sker i narkos. Väntetid kan förekomma på operationsdagen.

Efter operationen

Vårdtiden är vanligtvis 2-3 dygn. De första 1-3 veckorna avlastar du armen i ett axelförband dygnet runt. Det är viktigt att ta ut armen ur förbandet och träna rörligheten redan från början. Din läkare bestämmer vad du har för restriktioner, det är vanligt att inte få lyfta/bära samt att vara försiktig med rotationer i axeln de första veckorna. För optimal smärtlindring får du de recept du behöver innan hemgång. Du får även ett kylförband som effektivt lindrar smärta och värk, det kan du använda under hela läkningstiden. Sårkontroll och stygnborttagning sker på Art Clinic ca 2 veckor efter operationen och du får en tid för återbesök till din läkare efter ca 6-8 veckor samt 12 månader. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har.

Sjukgymnastik

Du får ett träningsprogram med rörelseövningar från Art Clinic och det är viktigt med regelbunden sjukgymnastkontakt under hela rehabiliteringsperioden som kan vara ca 6-12 månader. Kontakta gärna en sjukgymnast redan innan operationen och boka en tid ca 1 vecka efter operationen. Vi ser gärna att din sjukgymnast är förtrogen med Axelinakonceptet för rehabilitering efter axeloperationer.

Vanliga frågor

Hur bra blir jag efter operationen? Nästan alla som genomgår en axelplastik blir helt smärtfria efter operationen. Det är dock vanligt att man inte återfår normal rörlighet och funktion i axeln även om det oftast blir bättre än innan operationen.

Finns det några risker med operationen? Ja, det finns risk för komplikationer vid alla ingrepp. Infektion, blödning, nervskada, instabilitet och frusen skuldra (frozen shoulder) är exempel på komplikationer, dessa är dock mycket ovanliga. Din kirurg kommer att informera dig om fördelar och nackdelar med operationen.

Varmt välkommen till Art Clinic!

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Annie

Ryggoperation

”Toppenbemötande redan från att jag gick in genom dörren! Stort tack till Max Tenne för att du förstod att jag led av smärta trots att jag kan gå och lyfta mina ben och för de samtal innan på kliniken och i telefon. Tack för att ni är så lösningsorienterade och sätter mig som patient i fokus. Tack till team Pavel Neumann i Göteborg för all hjälp i samband med min ryggoperation. Att leva utan smärta var något som jag aldrig trodde var möjligt men mina ögon fylls av tårar som rinner av glädje och ej av sorg. Lyckan är obeskrivlig!”

Minerva, 28 år

Steloperation

”Flera års tid med mycket smärta/plåga i ländryggen. Ingen som ville operera mig. Flera års sjukskrivning då jag inte klarade av att jobba. Mest hemma bara. Sen väntade jag länge på operationstid på sjukhuset där de inte hade några tider, som tur var skickades min remiss till slut till Art Clinic Göteborg. Och det var jag tacksam över eftersom det var det jag önskade mig!

Tack vare Art Clinic och en härlig kirurg som sa att han kunde hjälpa och steloperera mig, kom glädje tårar! Den 9/3-15 blev jag stelopererad. Tack härliga, snälla, omtänksamma personalen på kliniken. Tack vare operationen så har jag kunnat börja arbeta och fått tillbaka mitt liv.

Nyheter

Art Clinic växer och får ny styrelseordförande

2019-04-09

Carola Lemne har varit VD för några av Sveriges främsta sjukhus och vårdorganisationer.

Art Clinic öppnar verksamhet på Sophiahemmet i Stockholm

2018-09-06

Under hösten 2019 öppnar Art Clinic verksamhet inom plastikkirurgi på Sophiahemmet i Stockholm…

Art Clinic rekryterar Vice VD

2018-08-28

Art Clinic förstärker koncernen och anställer en Vice VD, en ny roll som vuxit fram i och med organisationens utveckling och tillväxt…

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter