Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

AC-ledsartros

AC-leden är leden mellan Acromion (skuldrans tak) och Clavicula (nyckelbenet). Artros i AC-leden innebär att det brosket som normalt täcker ledytan är skadat. Det gör att skelettdelarna inte glider mot varandra som de ska vilket orsakar smärta och inflammation. Besvären kan lindras av antiinflammatoriska och smärtstillande mediciner samt sjukgymnastik. Vid utebliven effekt kan operation övervägas.

Operationen syftar till att skapa mer utrymme mellan Acromion och Clavicula genom att ta bort några millimeter av den skadade ytan. Det bildas en mjuk ärrvävnad i mellanrummet. Operationen genomförs med titthålsteknik och oftast görs tre knappt centimeterstora snitt i huden. Det är inte ovanligt med andra besvär i axelleden, dessa kan oftast åtgärdas i samband med ingreppet.

Förberedelser inför operation

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation men du kan även hitta delar av denna informationen på hemsidan under PATIENTINFORMATION. Försök vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen.

På operationsdagen

Operationsdagen på Art Clinic börjar med ett inskrivningssamtal och du förbereds för operation. Operatören samtalar med dig innan operationen och du får smärtstillande medicin och förebyggande medicin mot illamående. Operationen sker i narkos. Väntetid kan förekomma på operationsdagen.

Efter operationen

Vanligtvis får du åka hem ett par timmar efter operationen. De första dagarna avlastar du armen i ett axelförband för att minska smärtan. Det är viktigt att ta ut armen ur förbandet och träna rörligheten redan från början. För optimal smärtlindring får du de recept du behöver innan hemgång. Du får även ett kylförband som effektivt lindrar smärta och värk, det kan du använda under hela läkningstiden. Sårkontroll och stygnborttagning sker på Art Clinic ca 2 veckor efter operationen och du får en tid för återbesök till din läkare efter ca 6-8 veckor samt 6 månader. Sjukskrivningens längd är vanligtvis 1-3 månader men varierar beroende på vilket arbete du har.

Sjukgymnastik

Du får ett träningsprogram med rörelseövningar från Art Clinic. Kontakta gärna en sjukgymnast redan innan operationen och boka en tid ca 1 vecka efter operationen. Vi ser gärna att din sjukgymnast är förtrogen med Axelinakonceptet för rehabilitering efter axeloperationer.

Vanliga frågor

Hur bra blir jag efter operationen? Resultatet efter en AC-ledsoperation är oftast mycket bra och de flesta patienter blir av med sin smärta när läkning och rehabilitering är avklarad. De flesta upplever en klar förbättring redan efter 6-8 veckor men ibland kan det ta längre tid.

Finns det några risker med operationen? Ja, det finns risk för komplikationer vid alla ingrepp. Infektion, blödning, nervskada, instabilitet och frusen skuldra (frozen shoulder) är exempel på komplikationer, dessa är dock mycket ovanliga. Din kirurg kommer att informera dig om fördelar och nackdelar med operationen.

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Annie

Ryggoperation

”Toppenbemötande redan från att jag gick in genom dörren! Stort tack till Max Tenne för att du förstod att jag led av smärta trots att jag kan gå och lyfta mina ben och för de samtal innan på kliniken och i telefon. Tack för att ni är så lösningsorienterade och sätter mig som patient i fokus. Tack till team Pavel Neumann i Göteborg för all hjälp i samband med min ryggoperation. Att leva utan smärta var något som jag aldrig trodde var möjligt men mina ögon fylls av tårar som rinner av glädje och ej av sorg. Lyckan är obeskrivlig!”

Minerva, 28 år

Steloperation

”Flera års tid med mycket smärta/plåga i ländryggen. Ingen som ville operera mig. Flera års sjukskrivning då jag inte klarade av att jobba. Mest hemma bara. Sen väntade jag länge på operationstid på sjukhuset där de inte hade några tider, som tur var skickades min remiss till slut till Art Clinic Göteborg. Och det var jag tacksam över eftersom det var det jag önskade mig!

Tack vare Art Clinic och en härlig kirurg som sa att han kunde hjälpa och steloperera mig, kom glädje tårar! Den 9/3-15 blev jag stelopererad. Tack härliga, snälla, omtänksamma personalen på kliniken. Tack vare operationen så har jag kunnat börja arbeta och fått tillbaka mitt liv.

Nyheter

Art Clinic växer och får ny styrelseordförande

2019-04-09

Carola Lemne har varit VD för några av Sveriges främsta sjukhus och vårdorganisationer.

Art Clinic öppnar verksamhet på Sophiahemmet i Stockholm

2018-09-06

Under hösten 2019 öppnar Art Clinic verksamhet inom plastikkirurgi på Sophiahemmet i Stockholm…

Art Clinic rekryterar Vice VD

2018-08-28

Art Clinic förstärker koncernen och anställer en Vice VD, en ny roll som vuxit fram i och med organisationens utveckling och tillväxt…

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter