Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

  • Lindra Lipödem med hjälp av fettsugning

2017-07-04

Lindra Lipödem med hjälp av fettsugning

Lipödem är en kronisk störning i fettvävnaden och är med största sannolikhet ärftlig, men genen är inte definierad än. Lipödem drabbar i stort sett endast kvinnor och vid sjukdomens utbrott ökar kroppens fettceller i storlek och personen ökar då i omfång framförallt över, höfter, lår och skinkor.

”Ofta debuterar sjukdomen hos kvinnor i 20-års åldern och då kanske man först märker att man plötsligt samlar på sig fett över t.ex. vaderna och man har svårt att komma i stövlar etc.” Säger Dr. Anders Liss, Specialist i Plastikkirurgi. ”När den avvikande placeringen av fettvävnad sprider sig över kroppen börjar de flesta inse att det är en sjukdom förknippat med tillståndet”.

Lipödem diagnostiseras ofta som fetma trots att det finns många tydliga tecken som skiljer lipödem från frisk fettvävnad. Lipödem förväxlas ibland med lymfödem, men skiljer sig såtillvida att lipödem är symmetriskt utbrett på kroppens båda sidor.

”Vi behandlar många patienter i dag som lider väldigt av sin sjukdom och har funktionella problem i vardagen p.g.a. av sjukdomen. Med fettsugning lindrar man besvären i samband med att man reducerar andelen fettceller och de allra flesta patienter känner en ökad livskvalitet efter operationen.” Fortsätter Dr. Anders Liss.

Genom en fettsugning av de drabbade områdena avlägsnas en stor del av fettcellerna för gott och problemen lindras. Första steget är dock alltid traditionell viktkontroll och viktminskning, ofta i kombination med en lättare kompressionsbehandling innan en eller flera sessioner av fettsugning kan genomföras.  På framförallt Art Clinic i Uppsala genomförde vi ett stort antal operationer under 2016 på patienter med lipödem-besvär.

Läs mer om Lipödem-behandlingen hos Art Clinic här.

Källa: Svenska Ödemförbundet

Se alla nyheter
Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter