Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Botulinum toxin svett

Art Clinic erbjuder injektionsbehandlingar mot svettningar i armhålan. Botulinumtoxin (btx) är effektivt mot armsvett

Svettning i armhålorna- axillär Hyperhidros

Hyperhidros, uttalad svettning är ett tillstånds som sägs vara ärftligt. De som lider av Hyperhidros tänker ofta på sina besvär, mer eller mindre varje dag. Därför lägger man också ner mycket tid på att försöka dölja sina svettningar. En del tar med sig en extra tröja till skolan eller jobbet. Somliga väljer att bara klä sig i vissa färger eller att ha dubbla lager för att försöka dölja sina svettfläckar.

Många som lider av Hyperhidros upplever att de på grund av situationen blir defensiva och bara kan tänka på hur de ska dölja sin svett. Följden blir att de har svårt att fokusera på andra, hålla ett samtal eller lösa en uppgift utan att bli medvetna om sina svettningar.

Genom den senaste tekniken inom injektionsbehandlingar kan vi på Art Clinic nu hjälpa dig som lider av Hyperhidros eller dig som bara önskar bli av med dina svettningar i armhålan genom att injicera botulinumtoxin i området. Botulinumtoxin (btx) förhindrar sedan nerverna i det behandlade området att signalera till svettkörteln vilket leder till att du som patient blir av med dina svettningar.

Hur går behandlingen till?

Efter att ha pratat lite med din behandlare och rengjort området injiceras btx på flera ställen i hudområdet i armhålan. Det gör inte speciellt ont utan känns mer som ett myggbett eller små små stick i huden. Behandlingen tar ca. 45 minuter. (på grund av infektionsrisken skall man inte raka sig i armhålan samma dag som man injicerar.)

Hur länge håller effekten i sig?

Vanligtvis märker patienten en förbättring redan den första veckan efter sin behandling. Effekten håller sedan i sig i genomsnitt 7,5 månad och1 av 4 patienter märker fortfarande effekt efter ett år.

När effekten börjar avta kan du vid behov få behandling igen, men inte oftare än var 16:e vecka.

Finns det risker?

Biverkningar av botulinumtoxin är oftast lokala och övergående.
Allergisk reaktion kan förekomma men är mycket ovanligt.

Svettas man mer på andra ställen efter behandling med btx?

Man behandlar lokalt och vi ser ingen kompensatorisk svettning över tid.

Om man svettas på flera områden kan det istället vara att man lider av den andra formen, sk. sekundär hyperhidros och skall då utredas på grund av de andra symptom man oftast har.

Vi behandlar endast primär hyperhidros (oftast ärftligt betingad), ca 3 % av befolkningen har bevärande svettning av detta slag, och då har man oftast ett problemområde.

Förr så opererade man svettningar genom kirurgi, sk. sympatektomi. Detta var tidigare den enda metod som kunde minska handsvettningen. Dessvärre var operationen förknippad med stora risker och svåra biverkningar. Många fick dålig effekt av operationen eller utvecklade svåra kompensatoriska svettningar på andra delar av kroppen, så denna biverkning lever kvar och skall inte förväxlas med botulinumbehandling som har få biverkningar.

Behandling med botulinumtoxin A mot svettningar har visat sig ge mycket goda resultat hos 95 % av patienterna och har mycket få eller så gott som inga biverkningar även vid användning av höga doser av läkemedlet.

I dessa studier säger man att ”Sällsynta rapporterade biverkningar (från studier om palmar hyperhidros, d.v.s. behandling av handsvett) är kompensationssvettning och förkylnings- och influensaliknande symtom.”

Vanligtvis svettas man inte kompensatoriskt på andra delar av kroppen efter behandling med botulinumtoxin. Men om det händer så är biverkan oftast mild och övergående.
Ibland kan det faktiskt bli tvärtemot, d v s patienten svettas mindre på andra delar på kroppen.

Läs mer på läkartidningen

Måste inte svetten komma ut någon annanstans?

Många tror att svetten måste ”komma ut” någon annanstans men detta stämmer alltså inte. Svettkörteln är inte ett reningsverk som levern och njuren.

Svettens funktion är delvis att vara ett kylsystem och delvis att ge god greppfunktion i händer och fötter. Vid behandling med btx påverkas varken kroppens kylsystem eller kroppens reningsfunktioner.

Är du intresserad av en behandling med btx mot armsvett tveka då inte att höra av dig till oss.

Varmt välkommen till oss på Art Clinic

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Hans, 48 år

Svettbehandling armhålor

”Jag har sedan en längre period besvärats av svett i armhålan, till trots för att jag har provat ett antal olika deodoranter har jag inte blivit kvitt mitt problem. Efter en rekommendation från en vän provade jag på att få injicera armhålorna och jag måste säga att detta var helt fantastiskt. Jag är nu fri från svettiga armhålor och problem med missfärgning av skjortor etc. Kan varmt rekommendera denna behandling!”

Åsa, 39 år

Injektionsbehandlingar

”Innan jag valde att behandla mig upplevde jag att min panna var äldre än vad jag kände mig och att min hy kändes lite matt och tråkig. Nu efter mina behandlingar på Art Clinic så känner jag mig väldigt nöjd. Min pannas veck är inte längre så djupa och min hy har fått en helt ny lyster och glöd!”

Nyheter

Event i Uppsala 7/11

2019-10-08

Varmt välkommen till en afton full av inspiration inom området ”Lyft fram ditt bästa jag”.
Chans att vinna fina priser bland annat en injektionsbehandling till ett värde av 10 800kr.

Hjälp oss att bli bättre

2019-11-14

Hjälp oss att bli bättre genom att besvara några frågor och få chansen att vinna* en injektionsbehandling värd 11 400 kr!
Första 50 genomförda enkäterna får dessutom bio för två.

Art Clinic växer och får ny styrelseordförande

2019-04-09

Carola Lemne har varit VD för några av Sveriges främsta sjukhus och vårdorganisationer.

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter