Du använder en gammal webbläsare! Uppgradera till en annan webbläsare för att kunna uppleva denna sidan.

Steloperation av rygg

För oss på Art Clinic är det viktigt med trygghet, kvalitet och omsorg i alla led. Med dig och dina behov som utgångspunkt skräddarsyr vi vårdprogram och erbjuder dig specialister och sjukvårdspersonal med kunskap och erfarenhet som kan hjälpa dig på bästa tänkbara sätt.

Steloperation av ländrygg görs p.g.a. långvarig rörelseframkallad smärta (segmentell rörelsesmärta), förskjutning av kotor, brott på kotor eller för att stabilisera ländryggen i samband med ingrepp för att minska förträngning i ryggkanalen. Vi på Art Clinic vill hjälpa dig att ta reda på vad som är det bästa alternativet för just dig. Tveka inte att höra av dig till någon av våra kliniker för en konsultation gällande just din situation. Här på sidan finns allmän information om förloppet före, under och efter en steloperation av rygg.

Vanliga frågor innan en steloperation

Vad innebär det att steloperera ryggen?
Operationen innebär att man förhindrar rörelse mellan två eller flera kotor med bentransplantat eller skruvar och stag.

Hur mycket bättre blir jag?
Det beror på hur bra du läker, hur bra du tränar och om du följer de instruktioner du får efter operationen. Möjligheten att bli smärtfri eller klart bättre är 80 %. Det finns alltså ingen garanti att du blir smärtfri. Risken att dina symtom inte ändras efter operationen är 15 % och risken att du blir sämre är 5 %.

Hur ”stel” blir min rygg?
Hur stel du blir är ett resultat av hur många kotor som opereras. Oftast utförs en steloperation mellan två eller tre kotor. Förmågan till framåtböjning kan bli något begränsad. Resultatet varierar något från person till person.

Finns det risker med steloperation av rygg?
Ja. Det finns risk för komplikationer vid alla ingrepp, så även vid ryggoperationer. Även om risken är liten så finns ingen garanti mot komplikationer. Vid steloperation av rygg finns det risker som sårinfektion, större blödning, blodpropp, nervskada och skada på ryggmärgshinnan. Din specialistläkare kommer att informera dig noggrant både muntligt och skriftligt om för och nackdelar med operationen vid konsultationstillfället.

Om du får några som helst komplikationer ska du i första hand vända dig till oss på Art Clinic. Om du mot förmodan inte får tag på oss får du vända dig till akutmottagningen på närmaste sjukhus eller till din vårdcentral.

Inför operationen

För att vi tillsammans skall uppnå bästa möjliga resultat är det väldigt viktigt att du som patient också gör ditt yttersta. Vi på Art Clinic erbjuder dig specialister och sjukvårdpersonal som under hela processen står för trygghet, kvalitet och omsorg men det finns områden som du själv kan påverka.

  • Ju bättre kondition och muskelfunktion du har innan operationen, desto lättare går rehabiliteringen efteråt
  • För att uppnå god och snabb läkning ska du undvika rökning 4 veckor innan samt 4 veckor efter operationen
  • Både före och efter operationen är det viktigt att äta hälsosam och näringsrik kost
  • Se till att ha någon anhörig hos dig när du kommer hem efter operationen. I början kan du behöva hjälp med att handla, med hushållssysslor och personlig hygien. Om du anser att du skulle behöva hemtjänst får du själv arrangera det

På operationsdagen
Operationen genomförs under narkos och du får smärtstillande medicin i förebyggande syfte.

Innan operationen talar du med läkaren som ska operera dig. När din operation är avslutad vilar du ut på ett av klinikens uppvakningsrum där våra sköterskor tar hand om dig och serverar dig, efter välförtjänt vila, någonting att äta och dricka. Efter operationen kommer den läkare som har opererat dig att informera om resultatet innan du skrivs ut. Vanligtvis är vårdtiden efter operationen två dygn. Inläkningen tar ca tre månader men redan efter sex veckor kan du successivt återgå till dina normala aktiviteter.

Vanliga frågor efter steloperation av rygg

Kommer jag att ha ont efter operationen?
Ingreppet är stort så du kommer att ha ont i operationssåret i början. För optimal smärtlindring och sårläkning får du de recept du behöver innan hemgång.

Hur pass rörlig kommer jag att vara första dygnen efter operationen?
Du får ligga på rygg eller på sidan beroende på vad som känns mest bekvämt och du får vara uppe och stå operationsdagen. Du ska vara uppe och gå så mycket du kan. De första gångerna kan du behöva ett gåbord.

Du får gå i trappor så snart du kan klara det och sitta på sängkanten, på en stol och på toaletten. Det är inte stolens höjd eller hur mycket du böjer i höftleden som är det viktigaste, utan att du är rak i ryggen. Detta uppnås lättast genom att i sittande ställning ha benen lätt isär.

Undvik att sitta längre stunder, tunga lyft, framåtböjning med raka ben, hopp, löpning och avstå från bilkörning de första sex veckorna för att minska risken för återkommande symtom. I övrigt gäller fri mobilisering i den grad smärtan tillåter. Gå på dagliga promenader.

När får jag åka hem?

Vanligtvis är man inlagd under 2 dygn.

Du får åka hem i bil men måste sitta i framsätet med tillbakalutat ryggstöd.

Får jag duscha?

Du får duscha så snart du orkar så länge förbandet sitter tätt mot huden. Undvik att bada tills såret är helt läkt.

När ska jag på återbesök?
Återbesök till operatören sker efter 6-8 veckor.

Hur ska jag ta hand om mitt förband?
Vi kommer att se om såret och vid behov byta plåstret innan du åker hem från oss på Art Clinic. Innan du skrivs ut kommer vår personal att informera om hur såret ska behandlas och om du har stygn eller agraffer som ska avlägsnas. Var uppmärksam på tecken på infektion i och omkring såret – rodnad, ömhet, svullnad. Om du mot förmodan skulle drabbas av infektion kräver det behandling.

När ska stygnen avlägsnas?
En distriktssjuksköterska kontrollerar såret efter en vecka och tar bort agrafferna/ stygnen efter två veckor.

Vilka hjälpmedel kan jag behöva?
Toalettsitshöjare, men du kan också lära dig att sitta på toaletten med rak rygg utan hjälpmedel. Det viktiga är att kunna hålla emot med armarna mot låren när du sätter dig och ställer dig upp. Andra hjälpmedel som kan vara bra är griptång och klossar till sängen om den är låg.

Vad innebär sjukgymnastiken efter operationen?
På vårdavdelningen träffar du sjukgymnasten som informerar om aktivitet och restriktioner efter operationen. Du får en genomgång av träningsprogrammet som du ska göra dagligen tills uppföljning av sjukgymnast i primärvården. Du tar själv kontakt med den sjukgymnast som du vill gå till och bokar en tid för uppföljning efter sex veckor.

Hur länge ska jag vara sjukskriven?
Det beror på vilket typ av arbete du har. Har du ett kontorsjobb, som är fysiskt lätt och du själv kan planera arbetstid och innehåll, kan det räcka med 2 månaders sjukskrivning innan du kan börja jobba deltid. Har du ett jobb som är fysiskt tungt måste du träna upp musklerna mer innan du kan börja jobba deltid.

Eftervård

Vi på Art Clinic ser dig som patient i ett helhetsperspektiv och för att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt med ett samspel mellan kirurg, sköterskor och patient. Därför är det också viktigt att du följer våra instruktioner för att uppnå önskat resultat. Försök att känna efter vad som känns behagligt och vad sårsmärtorna i ryggen tillåter.

  • Sex och samliv: när det inte gör alltför ont i ryggen, oftast efter ca 3 veckor
  • Direkt sol på ärret bör undvikas under första året. Du kan sätta ett plåster över ärret

Varmt välkommen att kontakta kliniken om du har fler frågor rörande steloperation av rygg eller något annat som vi kan hjälpa dig med.

Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Kundomdömen

Som patient på Art Clinic blir du professionellt omhändertagen på ett personligt sätt. Här kan du läsa mer om vad våra tidigare patienter har att säga om oss!

Annie Bedö

Ryggoperation

”Toppenbemötande redan från att jag gick in genom dörren! Stort tack till Max Tenne för att du förstod att jag led av smärta trots att jag kan gå och lyfta mina ben och för de samtal innan på kliniken och i telefon. Tack för att ni är så lösningsorienterade och sätter mig som patient i fokus. Tack till team Pavel Neumann i Göteborg för all hjälp i samband med min ryggoperation. Att leva utan smärta var något som jag aldrig trodde var möjligt men mina ögon fylls av tårar som rinner av glädje och ej av sorg. Lyckan är obeskrivlig!”

Minerva Särkelä, 28 år

Steloperation

”Flera års tid med mycket smärta/plåga i ländryggen. Ingen som ville operera mig. Flera års sjukskrivning då jag inte klarade av att jobba. Mest hemma bara. Sen väntade jag länge på operationstid på sjukhuset där de inte hade några tider, som tur var skickades min remiss till slut till Art Clinic Göteborg. Och det var jag tacksam över eftersom det var det jag önskade mig!

Tack vare Art Clinic och en härlig kirurg som sa att han kunde hjälpa och steloperera mig, kom glädje tårar! Den 9/3-15 blev jag stelopererad. Tack härliga, snälla, omtänksamma personalen på kliniken. Tack vare operationen så har jag kunnat börja arbeta och fått tillbaka mitt liv.

Nyheter

NYTT RYGGKIRURGIAVTAL MED VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

2016-06-13

Västra Götalandsregionen väljer ännu en gång att teckna avtal med Art Clinic gällande ryggkirurgi.

SKÖNHETSFÄLLAN SÄSONG 2

2016-04-04

Vill du medverka i nästa säsong av Skönhetsfällan på TV3? Antagningsprocessen är i full gång…

ART CLINIC ISO CERTIFIERADE ENLIGT 9001:2015

2016-04-01

Art Clinic är Sveriges första privata estetiska klinik som certifierats enligt ISO 9001:2015….

Redo för nästa steg?

Fyll i ett sökord och tryck på Enter